Реклама / Ads
0| 3240 |09.08.2022 НОВИНИ

Сандов, ДБ: Дали в един момент няма да има условие, за да имаме газ, да излезем от ЕС?

.
Борислав Сандов Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
„Действително България не може да се върне в руската орбита, най-малкото защото ние дори да направим всичко, то няма никаква гаранция, че Руската федерация ще ни пусне газа. Дали в един момент няма да има условие, за да имаме газ да излезем от ЕС или да подпомогнем Русия във войната в Украйна? Така че това е много рисков ход и за мен е грешен. Не е роля на служебното правителство да променя геополитическата ориентация на България.

Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов от „Демократична България“. Той обърна внимание, че ЕС е единен и ще намери решение, а ако ние решим да бъдем втори троянски кон след Унгария, то още по-лошо за нас. Сандов бе категоричен – нашето място е в ЕС.

 

Според него енергийната криза е възможно да създаде пречки след изборите, а „Демократична България“ има по-различна позиция, когато става въпрос за Русия и „Газпром“.

 

„Въпросът с газа трябва да се решава на ниво пазар, а не толкова на ниво държава. Разбирам, че ситуацията е такава, че държавата трябва да участва в тези въпроси, за да не уязви цялата икономика и да гарантира доставки на газ. Такива могат да се гарантират, след което би трябвало пазарът основно да работи“, добави той.

 

Според него най-доброто решение е диверсификация на газа – преминавайки към възобновяеми енергийни източници ще скъсаме зависимостите. Той даде пример, че „Топлофикация София“ може тотално да се диверсифицира от вноса и използването на газ чрез внедряването на технологиите на геотермална енергия, на която в София е изключително богата.

 

Казусът с АМ „Струма“

 

„Писмото само затвърди онова, което аз седем месеца говоря именно на база на европейското и българското законодателство, че този проект не може да се случи по този начин. Аз познавам казуса от много години. АПИ е виновна за цялото това забавяне, а правителството на ГЕРБ е виновно за това, че тази магистрала не е довършена по начина, по който е започната. Защото тя е започната с предвиждане трасето да минава не през дефилето, а през пълен обход или през тунел. Защо ГЕРБ реши да промени това нещо? Ако България реши да не се съобрази с тези условия, тогава може да се окаже, че трябва да връщаме пари за останалите участъци“, коментира още Борислав Сандов.

 

Как ще се явят на изборите?

 

„Такива разговори се водеха в рамките на Народното събрание, в правителството и в отделни министерства. С „Продължаваме Промяната“ имаме най-много пресечни точки, най-близки сме като виждане за развитието на страната ни, от гледна точка на това, че сме по-модерни, ориентирани в посока ЕС и НАТО. Виждаме, че в служебното правителство продължават да стоят на дневен ред дали това е правилният път за България. За нас това е единственият път и това дава гаранции за развитието на нашата държава“, коментира още Сандов.

 

Според него добър ход би бил да съберат сили и да направят синергия не само с ПП, но и с други по-малки или по-големи формации, с които да се борят за първото място и да покажат на страната, че е възможно управление без червени линии и компромиси. По думите му ДБ имат идеята, че тя трябва да е отворена и за хора, които не са задължително партийно ангажирани.

 

„Демократична България“, заради появата на „Продължаваме Промяната“ миналата година, стигна до своя минимум и на последните избори беше най-малко представена. Според мен, а и социологическите данни показват, че ние сме възстановили част от това доверие точно заради нашата последователна и принципна работа. Тримата министри, които бяхме в правителството, бяхме от най-успешните“, каза още Сандов.

 

Коалицията в предишното управление

 

„Коалицията беше неизбежна. Ако ние бяхме завъртели страната в още едни парламентарни избори миналата година, то ние щяхме да уязвим нашата държава. А и видяхте колко много необходими промени в законодателство трябваше да се направят. Как трябваше да се завърши Плана за възстановяване и устойчивост, оперативните програми също. Имаше много въпроси, които не търпяха отлагане и действително това беше някакъв вид принципен компромис“, смята бившият министър на околната среда и водите.

 

Борислав Сандов изтъкна, че не са допуснати сериозни компромиси в рамките на това коалиционно управление с БСП и различията не са се размили, а са отстоявали позициите си и са намирали прагматичните решения, които не създават идеологическо надмощие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6111 |09.08.2022 Кередмедчиев и Кънев видяха единомислие между Радев и Москва . 0| 11405 |08.08.2022 Евгений Дайнов: „Синдромът Радев“ – обратната метаморфоза на един президент . 0| 2359 |08.08.2022 Награди за 10 000 000 лева и медали от чисто злато в новата WINBET Бонус игра . 0| 5971 |07.08.2022 Ново ляво обединение ”Прогрес” се появи на политическия небосклон, вътре е ”Изправи се БГ” на Манолова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads