Реклама / Ads
0| 7084 |28.04.2022 НОВИНИ

Иво Мирчев: Очаквах президентът да попита Путин защо спря газа, не да се обърне към кабинета

.
Странна беше реакцията на президента. Очаквах да попита Путин защо не си изпълнява договора. Руската страна е неизрядна. Вместо той да пита Путин защо спря газа, той се обърна към българското правителство. Българското правителство абсолютно обслужва българския интерес. Надявам се случилото се вчера да е временна фаза, в която президентът не е съвсем наясно какво се случва в енергийния сектор, а не нещо различно.
 

Това заяви пред bTV Иво Мирчев от "Демократична България". 


Повод за коментара му е вчерашната ескалация на политическата сцена у нас след размяната на остри реплики между "Дондуков 1" и "Дондуков 2". Държавният глава Румен Радев поиска от правителството да обясни на обществото чии интереси защитава, а кабинетът отсече - позицията на президента за изпращането на военна помощ за Украйна е позорна. Междувременно Корнелия Нинова попита Радев как се е стигнало до метаморфозата от вдигнат юмрук до "пълен синхрон с Борисов". 


Мирчев е категоричен - страната ни може да се справи със спирането на газа от "Газпром". По такъв сценарий изпълнителната власт работи още от декември месец и приоритет №1 е било гарантирането на алтернативни количество. 


"От декември приоритет №1 беше осигуряване на алтернативни трасета. Това е причината 24 часа по-късно никой да не е с нарушени доставки. Няма да има нарушаване на доставките, ще има договорени такива и на общоевропейско ниво. Не бива да има притеснения. Вчера Гърция обяви, че ще ни помогне. След срещата в Брюксел ще стане ясно, че всъщност цената няма да е доста по-различна от тази, която беше по договора с Русия.  България ще продължава да има газ. Проблемът е, че много дълги години ни е втълпявано, че не можем без руски газ. Големият проблем би дошъл, ако рязка спре газа за цяла Европа. Тогава чисто физически ще е трудно да се достави газ", посочи Мирчев. 


По думите му причината България и Полша да са първите ударени от подобен драстичен ход от страна на Русия е фактът, че двете държави първи трябваше да платят по новия начин - с рубли, както поиска Русия за "неприятелските" за Кремъл държави. 


"България и Полша първи трябваше да платят по новия начин. Изпратихме запитване за повече подробности около това плащане, а освен това има решение на ЕК, според което плащането в рубли нарушава санкциите спрямо Русия. Легендата, която от дълги години Путин и “Газпром” налагаха, че са надежден доставчик на газ за Европа, рухна. Няма и диверсификация. Години наред България се навеждаше пред “Газпром” и руските интереси.Платихме 3 милиарда лева, за да може този газопровод да заобиколи Украйна. Това е в услуга не на диверсификацията, а за да може Путин да заобиколи Украйна", обясни Мирчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4645 |27.04.2022 Иво Мирчев: Днес паднаха доста маски . 0| 7826 |27.04.2022 Президентът Радев: Петков да обясни защо само нашия газ спират! Нинова да обясни, че с българско оръжие се воюва в Украйна! . 0| 3257 |27.04.2022 Мирчев: ГЕРБ не просто преклониха глава пред Путин - саботираха енергийната независимост на България . 0| 3986 |23.04.2022 Ивайло Мирчев: Националните органи ще решат за участието на ДБ в това управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads