Реклама / Ads
0| 2774 |11.08.2022 НОВИНИ

Лорер: На „Газпром“ не може да се разчита! Дебатът с този доставчик е политически несериозен

.
Даниел Лорер Източник: БГНЕС
Основното нещо, което трябва да бъде ясно на всички, е, че на „Газпром“ не може да се разчита. Те доказаха, че когато България има най-голяма нужда, те не изпълняват своя договор. България плати за газа, както беше определено по нашия международен договор, а „Газпром“ спряха доставките за България.
 

Това заяви пред БНР бившият министър на иновациите и растежа Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната“.

 

По думите му дебатът за връщането на страната ни в преговори с доставчик, който е доказал, че не може да гарантира нашата енергийна сигурност, е политически несериозен: „Дълбоко се съмнявам това изобщо да е вариант. Правителството „Петков“ до последния си ден работеше за доставки на газ, които се увенчаха със седемте танкера“.

 

Според Лорер България умишлено е била държана в зависимост от „Газпром“ в продължение на едно десетилетие: „Нито имаме подсигурени терминали за втечнен газ, нито имаме интерконектора с Гърция и всичко това умишлено не се е случило 10 години. Политическата отговорност за това, че България е оставена да зависи от един доставчик на петрол и газ, който е Русия, може да бъде обяснена само и единствено с корупционни практики по веригата на тези доставки“.

 

„Българската държава може и трябва да защити българските граждани от високите цени и на електроенергия, и на газ. Това го показа нашата администрация миналата зима, като определихме над 4 млрд. лева за този вид помощи за енергийни нужди на гражданите и на бизнеса“, коментира още Даниел Лорер и добави, че няма съмнение, че който и да е на власт през следващата зима, отново ще направи всичко възможно, за да не остави никого на студено.

 

Във връзка с предстоящите предсрочни избори и очакваното решение дали ПП ще се яви в коалиция с ДБ той коментира, че се изчаква дълбок социологически анализ, данни от който се очакват до края на тази седмица.

 

„Основно е дали избирателите на ПП и ДБ виждат по-силно послание в това двете партии да са заедно още преди изборите, или предпочитат да се явим отделно, с ясното съзнание, че след това ще управляваме заедно“, обясни Лорер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2826 |11.08.2022 Служебното правителство не е осъществявало контакти с „Газпром“… засега . 0| 2945 |10.08.2022 Петър Чолаков: Протяга ли българското правителство ръка към „Газпром“? . 0| 2763 |10.08.2022 Военният министър: Има опасност до 3-4 г. да не можем да си носим бойното дежурство сами . 0| 3109 |10.08.2022 Икономистът Руслан Стефанов: Остава впечатление, че е решено да ни върнат в лапите на „Газпром“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads