Реклама / Ads
0| 3567 |05.05.2022 НОВИНИ

Даниел Лорер: Тъжно е, че БСП не намериха сили да дойдат в Украйна

.
Даниел Лорер Източник: стопкадър, БНТ
Обстановката е изключително напрегната заради войната в Украйна. България изпрати делегация при президента Зеленски и за мен е тъжно, че БСП не намериха сили в себе си да се присъединят към нея. Това каза пред Българската национална телевизия министърът на иновациите Даниел Лорер.
 

„Да заемаш позиция против изпращането на оръжия, когато седиш в мирна София е едно, но когато видиш истинското човешко страдание, когато наистина усетиш войната и почувстваш мъката, смятам, че те щяха да имат една различна позиция“, мотивира се той.

 

Според него украинският президент Володимир Зеленски изключително много оценява това, което България прави за Украйна.

 

„Премиерът Кирил Петков е считан от Зеленски за приятел, той изказа нуждите на Украйна в момента и българският парламент прие решение да ги осъществи. Ако някой ден заявят различни нужди, ние отново ще ги представим пред българския законодател“, каза Даниел Лорер.

 

Според него правителството няма да падне заради тази тема, но тя в момента не стои на дневен ред и трите останали партии в коалицията ясно са изразили желанието за изпращане на военна помощ в Украйна.

 

Министър Лорер коментира и днешните спорове в парламента относно предстоящото въвеждане на еврото и състава на парламентарните комисии: „И по отношение на еврото, и по отношение на комисиите, на нас ни се иска да имаме едно по-отговорно поведение. В момента защитата на българската икономика и граждани е от първостепенна важност и този тип дебат в парламента не е продуктивен и ми се струва дребнав на фона на нашето трудно всекидневие“.

 

Лорер обяви, че близо половин милиард лева помощи за малки и средно компании са планирани в министерството на иновациите.

 

По темата със спрените доставки на руски газ, той обясни: „Българската консумация на газ е сравнително малка в европейски мащаб и аз съм уверен, че ние ще успеем да осигурим необходимите количества на много подобна цена на тази, която плащахме досега. Мантрата, че газът от „Газпром“ е по-евтин не е реална и не е вярна в наши дни. Всички договори за газ и за други активи, които правителството преговаря, ще бъдат видими за обществеността“.

 

На въпрос дали фирмата „МЕТ“ трябва да продължава да бъде посредник за доставката на газ, той заяви: „Важно е самата държава да купува по прозрачен начин и процедура. Цената е основен фактор и когато посредници могат да предоставят по-добре цена, разбира се, че ще бъдат използвани“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3161 |05.05.2022 Даниела Бобева: Европа се научи, че газът е много рисков източник на енергия . 0| 2940 |30.04.2022 Лорер: Никой няма да плаща в рубли. Беше време да кажем, че сме “за” военна помощ . 0| 3108 |22.04.2022 Даниел Смилов: БСП не са в особена кондиция, може да се свият под 10% . 0| 2821 |21.04.2022 Лорер: Чуждестранните инвестиции са се увеличили двойно през първите два месеца на 2022 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads