Реклама / Ads
3| 2601 |10.05.2023 НОВИНИ

Христо Панчугов: България е в институционален разпад

.
Източник: БГНЕС
Българското общество в голямата си част не вярва на институциите. Около тази теза се обединиха в ефира на предаването „Директно“ политологът Христо Панчугов и преподавателят по политически комуникации в НБУ проф. Росен Стоянов.
 

Според тях този факт е плод на дългогодишното и системно проваляне на политическата класа и институциите да изградят доверие към работата си чрез адекватни и честни действия.

 

„Само в България в момента е възможен разказ, в който обществото може да бъде убедено, че главният прокурор е способен да инсценира атентат срещу себе си. Това показва нивата на доверие в българската прокуратура и като цяло в българските институции. Няма как едно държавно управление да се крепи на такива нива на недоверие“, убеден е Панчугов.

 

По думите му страната е в състояние на институционален разпад.

 

„Все повече хора не вярват, защото, ако някой си направи труда да се замисли, какво друго сме разбрали като причина, поръчители и извършители в тези тридесет и няколко години преход? Ние даже не успяхме като общество да заклеймим случилото се след аварията в Чернобил и отражението му в България.

 

Ние не успяхме да оценим и да намерим виновниците за това, че българският народ бе поставен в крайно критична ситуация. Нищо не се разбра, все повече неща се забравят“, категоричен е проф. Стоянов.

 

Двамата коментираха политическата криза и поведението на партиите като причина за по-сериозните обществени и ценностни дефицити у нас.

 

„Партиите функционират единствено и само чрез омразата към другия, което сваля ценността на усещането за човешкия живот. Политическата класа у нас е неспособна да дефинира изход от тази ситуация. Абсолютното нежелание на активната част от българското гражданско общество да вземе тази работа в свои ръце и тя да потърси изход", изтъкна още Христо Панчугов.

 

Обществената памет е от особено значение в период на подобни турбулентни процеси, смята проф. Стоянов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4151 |10.05.2023 България напуска свързани с Русия международни банки . 1| 2726 |10.05.2023 Министърът на здравеопазването: България е платила 345 млн. лева за ваксини срещу COVID-19 . 4| 2882 |09.05.2023 Иво Христов: Не съм подкрепил бързата процедура по акта за доставка на боеприпаси за Украйна . 11| 2753 |09.05.2023 Общинските съветници от групата на ”БСП за България” поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads