Реклама / Ads
3| 4187 |07.09.2023 НОВИНИ

Христо Панчугов: Заявката на Борисов, че те не участват в управлението, е опасна

.
Източник: БГНЕС
“Още имам очаквания да започнем да виждаме избистряне на отношенията между основните партньори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, и да започне да се изгражда ясно изразена рамка на политическото управление, на дневния ред, и на конкретните решения. За съжаление, новият сезон отново започна със скандал и взаимни обвинения между управляващите.

Продължава да доминира усещането, че това управление се крепи не толкова на общо желание за политическа програма, а на огромен компромис, който всеки един един момент може да счупи така наречената "сглобка", и да постави на карта заявката за политически реформи, които са необходими в момента.

 

Това заяви за БГНЕС политологът Христо Панчугов, преподавател по политически науки в Нов български университет (НБУ).

 

“Мисля, че няколко месеца след формирането на това управляващо мнозинство е крайно време да видим споделена отговорност на това управление, а не един или друг от участниците в процеса да се дистанцира от това, което се случва”, добави Панчугов.

 

Според него заявката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че те не участват в управлението, е опасна. “Това е опасно не само за управляващите, защото показва класическа ситуация, в която "докато всичко е добре, ще подкрепяме", а когато се стигне до сериозни решения, можем да "си тръгнем", но е и опасно и заради заявката, която беше направена за политическа стабилност и за реформиране на политиката в България”, коментира той.


Политологът подчерта, че местните избори ще ни поставят в ситуация, в която противопоставянията ще получат приоритет. “Липсва политическа идентификация на основните субекти, и изкушението те да се заявят през противопоставяне с другия ще надделее. Ще има очаквания от местните структури за определени реакции на национално ниво и това ще създаде напрежение, което едва ли ще е продуктивно за вземането на сериозни политически решения, и потенциално би поставило управляващите субекти в много сложна ситуация.

 

Това може да стане ако не видим ясна заявка какви са приоритетите в управлението и кои са участниците в него. Ключовият въпрос е кой носи отговорност за решенията, които се вземат. Без това да бъде изчистено и без ГЕРБ да бъдат вкарани в управлението, влизането ни в Шенген, Еврозоната и др. няма да бъдат реализирани лесно”, смята той.


Според него на честните избори източник на напрежение ще се окаже факта, че в по-голямата част от общините ще видим противопоставяне на двата основни участника в управлението. “Вероятно ще видим противопоставяне между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

 

Вероятно кандидатите им почти навсякъде ще са един срещу друг, и това само по себе си ще предизвиква очаквания от местните структури към националните ръководства, които ще трябва да изиграят много сложна игра, ако не искат подобни очаквания да се превърнат в заплаха за устойчивостта на управляващото мнозинство”, каза още Панчугов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4404 |05.09.2023 Проф. Христо Хинков: Оставката на Мустафа Емин е добър знак . 7| 3560 |29.08.2023 Христо Панчугов: Партиите в управлението трябва да започнат да говорят не за компромиси, а за общи решения . 1| 3922 |27.08.2023 Трети златен медал за България: Лора Христова грабна отличието на световното по летен биатлон . 0| 3145 |24.08.2023 Лора Христова стана световна шампионка по летен биатлон при девойките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads