Реклама / Ads
3| 6083 |26.05.2020 НОВИНИ

Христо Пешев: От разследващите зависи разкриването на бракониерите, които убиха защитен лешояд

.
Христо Пешев от Фонда за дивата природа и фауна
Вярвам, че разкриването на извършителя зависи от волята на разследващите до голяма степен. Всички лешояди са снабдени с джипиес предавател и в момента, в който птицата пада, ние разбираме, че нещо се е случило. След по-малко от час човек веднага е бил на мястото. Лешоядът Ултрон е убит в края на март, но еколозите не са разкрили това веднага заради следствието, което се води.
 

Това заяви пред БНТ Христо Пешев от Фонда за дивата природа и фауна.

 

Той допълни, че лешоядите излитат много трудно от малки места, веднага може да се познае, ако нещо нередно се случва с птицата. Освен това, джипиес предавателят показва температурата и всяко движение на птицата.

 

"Това е огромна птица, по-голяма от пуйка и е нормално човек, който има разрешително за пушка, да може да я различи", обясни Пешев.

 

Черният лешояд е много рядък вид птица, на Балканите са останали няколко двойки, повечето в Гърция. В България няма нито една.

"Самите лешояди са много ценни, те премахват труповете в природата, но освен това са много редки птици и много хора идват да ги снимат в България. В Източните Родопи има много укрития за фотографи, които идват да снимат лешояди, прелитащи от Гърция. Така че освен, екологичната им функция, може да имат и икономическа такава, в туризма.", разказа още екологът.


Черните лешояди са едър вид, който открива умрели животни и се храни с тях, никога не ловува, не убива други животни, подчерта Пешев.

 

Досега от Фонда за дивата природа и фауна са пуснали 20 лешояда и се надяват тази година да пуснат още.

"Много трудно се намират такива птици, трудно се печели доверието на хората, които да ни ги дадат. Преди две седмици пуснахме други птици във Врачанския Балкан и те се чувстват добре до момента. Надявам се черните лешояди за напред да се увеличат.
Новините около белоглавите лешояди обаче са лоши, заради голямото тровене в Искърското дефиле миналата година. Тази година обаче вече има птици с малки, особено в Кресненското дефиле", допълни екологът.

 

Припомняме, че дарения на България черен лешояд е прострелян в Кърджалийско. Това съобщиха от "Зелени Балкани". Ето какво пишат  от организацията в съобщение за трагичния случай  на сайта си:

 

През лятото на 2019-та, зоопарк Планкендел в Белгия, който е част от Европейската програма за размножаване на черния лешояд (EEP), дари отгледаната от тях млада птица с име Ултрон, която бе включена в проект „Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/000649“ с надежда, че ще допринесе за завръщането на вида в България.

Птицата бе освободена миналата година край гр. Котел, а за нея неуморно полагаха грижи експерти от Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ) – част от екипа на проект „Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/000649“

Церемонията по освобождаването се превърна в празник, уважен от много институции, експерти и граждани с отговорности и принос към завръщането на вида в България, а на нас това ни даваше надежда, че опазването на Природата има бъдеще в България...

След успешното излитане от изкуственото гнездо, първите плахи полети и неумели приземявания с прекатурване по склона, птицата ден след ден придобиваше увереност във въздуха и „порастваше“ пред очите ни. След като престоя няколко месеца в територията Ултрон, заедно с други свои млади събратя на същата възраст, предприе характерното за младите лешояди скитане – посещение на близки и далечни страни, събиране на опит, създаване на контакти, преди евентуално да се завърне в родната територия, за да отгледа свое потомство.

За наша радост Ултрон, за разлика от други като него, не се отдалечи много от България – отиде да зимува в гръцката част на Източни Родопи, в района на Национален парк Дадя, където се намира и единствената естествена колония на вида на Балканите. Там Ултрон бе сред събратя, от които се учеше как се живее в дивата природа. Той се придържаше към защитената територия, която му осигуряваше надеждна защита, а специалистите от Парка ежедневно наблюдаваха и проследяваха състоянието му.

През пролетта на тази година Ултрон се насочи обратно към България и ние с нетърпение очаквахме завръщането му в „родната“ територия в Балкана.

За съжаление по време на прелета му лошото време и мъглата го приземиха в Кърджалийско, където бракониерски изстрел прекъсна полета му. Сателитният предавател, с който е екипирана всяка една освобождавана птица, веднага ни подаде данни, че нещо не е наред. Открихме Ултрон окървавен и с прострелни рани.

Птицата незабавно бе настанена за интензивно лечение в СНЦ „Зелени Балкани – Стара Закора“, където екип от ветеринарни лекари се бори за живота й дни наред. Въпреки усилията на ветеринарните специалисти от Тракийския университет в Стара Загора и Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани и множеството положени грижи, птицата не бе спасена. Така величественият Ултрон завърши земния си полет преди да успее да навърши година...

Не можем да опишем с думи гнева си към извършителите както и срама, който изпитваме от случилото се пред: гледачите, отгледали с толкова усилия тази великолепна птица; институциите, които я дариха; европейския данъкоплатец, осигурил средствата и целия международен екип по проекта, който работи за завръщането на черния лешояд в България...

Нанесена е ОГРОМНА ВРЕДА на българската Природа!

Черният лешояд е консервационно значим вид – поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) - от 2002 г.

Видът е включен в Червената книга на Р България, както и в Приложение №3 към чл.37 от Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/. Под закрила са поставени и местообитанията на вида – съгласно ДИРЕКТИВА 92/43/ЕИО на Съвета за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, а съгласно разпоредбата на чл. 37 от ЗБР – видът е защитен на територията на цялата страна!

Дейностите по отглеждане, размножаване и реинтродукция в българската природа на птици от вида Черен лешояд имат за цел да се създаде гнездяща популация в България и са свързани с провеждането на научни изследвания, значителна по обем теренна работа и ангажираност на широк екип от български и чуждестранни специалисти. Успешното въвеждане в дивата природа на екземпляр от този вид е резултат на дългогодишна работа, усилията от която се компрометират значително със загубата на екземпляр.

Имаме обаче лоша новина за всички бракониери!

В днешния модерен свят много от редките екземпляри се маркират, за да се проследява тяхното движение и да се проучва тяхната екология. Това позволява ежедневно наблюдение и непосредствен анализ на данните. Благодарение на сателитните предаватели, скритите камери и монтираните фото-капани, все повече нарушения могат да бъдат установени, а нарушителите-бракониери – заловени и санкционирани.

За конкретния случай също са уведомени РИОСВ-Хасково и ОП-Кърджали, където е образувана преписка и се води разследване.

Във връзка с горното МОЛИМ всеки, който разполага с информация или сведения - да информира разследващите органи - ОП-Кърджали или МВР-Кърджали.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 40806 |23.05.2020 Илиян Василев: Много груб сигнал изпращат към разследващите журналисти мутрите на власт . 0| 4967 |21.05.2020 НСО: Оказва се пълно съдействие на разследващите убийството на Марангозова . 0| 8451 |20.05.2020 Дичо Христов: Брифинги, генерали... Направиха го както трябва. Затова се страхуваме . 0| 5831 |20.05.2020 Проф. Ива Христова: Ваксина ще има към края на 2020, но втората вълна ще е започнала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads