Реклама / Ads
8| 4525 |11.11.2022 НОВИНИ

Христов продължава ”флирта” с ГЕРБ, стреля по ПП и Николов заради ”тоталния хаос” в енергетиката

.
С поредна порция обвинения към предишното ръководство на Министерството на енергетиката в лицето на Александър Николов и кабинета на Кирил Петков се появи в ефира на bTV настоящия служебен министър Росен Христов. Той заяви, че има документи, които доказват, че страната ни е купувала 30% по-скъп газ спрямо цената на ”Газпром”, с които България прекратява договора. Именно това бе и причината Христов да бъде повикан като свидетел в НСлС.
 

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на Христов, но според него става дума за ирония. Освен това той заяви, че това не е политическа акция и атака срещу "Продължаваме Промяната". 


Христов бе разпитван в НСлС по производство на прокуратурата, стартирало след сигнал на ГЕРБ за покупката на по-скъп руски газ през посредници. Става дума именно за цена по-висока с около 30%, както твърди Делян Добрев от ГЕРБ. 

 

Христов обяви, че проверките на ДАНС и прокуратурата за доставките на газ са пет. Росен Христов обясни, че разследванията вървят отдавна, от прокуратурата са изпращани много искания и писма за периода от април до август, а от Министерство на енергетиката са предоставяли информацията.


"Говорих за действията на “Булгаргаз” и не съм цитирал имена. Това, че Борисов вижда това като атака спрямо партия, е негово виждане". 


"Сега купуваме с до 50% отстъпка от борсата. Тогава газът е купуван на борсова цена. Сметките на ПП докараха България до този резултат. Това са хора, които не разбират как работи борсата. (...) Документите са подписвани от “Булгаргаз”, но има инструкции от министерството за това как да бъде спрян договора с “Газпром”. Отговорността вероятно е смесена. Става дума за Александър Николов, който тогава беше министър. От ПП застават зад него, въпреки че беше от друга партия. Има инструкции от МЕ “Булгаргаз” да не предприемат мерки, което де факто предизвиква спирането на доставките. Всички европейски държави са продължили да плащат по новата схема. България е единствената, която не го направи", посочи Христов. 


Енергийният министър повтори тезата си, че действията на България са довели до обтягане на отношенията с Русия, която ни определи като неприятелска държава. 


"Всяка възможност да получим евтин газ е добра. Русия не е партньор, на който можем да разчитаме. Идеята бе да си вземем договорените количества. Отворихме всички опции - някои се случиха, някои не. Благодарение на това обаче постигнахме тази по-ниска цена. (...) Действията на кабинета “Петков” доведоха до тотална криза. Нямаше договори за доставка на газ, интерконекторът с Гърция беше тотално изоставен. Как можах аз за 2 седмици да направя това, което те не са направили за 5 месеца", посочи Христов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4261 |10.11.2022 ”Продължаваме промяната” зачеркнаха БСП, не били потенциален коалиционен партньор . 3| 2952 |10.11.2022 Христов: Газът за декември ще е по-скъп, но няма да е като през септември . 1| 3329 |09.11.2022 Продължават сблъсъците в Херсонска област . 2| 2834 |09.11.2022 Министър Христов: Доставките на газ до края 2022 са обезпечени, цените са овладени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads