Реклама / Ads
0| 3270 |18.05.2022 НОВИНИ

Human Rights Watch: Руските войски са извършвали екзекуции и изтезания в Северна Украйна

.
Източник: Human Rights Watch
Неправителствената организация за човешки права Human Rights Watch твърди, че е документиралa множество предполагаеми престъпления срещу цивилни в районите на Киев и Чернигов в Северна Украйна. Екип на HRW, посетилa района през април и май, съобщи, че е „разследвал 22 очевидни екзекуции по съдебен ред, девет други незаконни убийства, шест възможни насилствени изчезвания и седем случая на изтезания“, става ясно от техен доклад, публикуван в сряда.
 

Смята се, че предполагаемите престъпления са извършени през февруари и март от руски войски, тъй като те контролират голяма част от района. 

 

HRW заяви, че е интервюирала 65 души между 10 април и 10 май, включително семействата на жертвите и хора, които разказали, че са били задържани и измъчвани от руски войски.

 

Групата заяви, че е събрала физически доказателства, които допълнително замесват руските войски в „многобройни нарушения на законите на войната, които могат да се равняват на военни престъпления и престъпления срещу човечеството“.

 

Сред свидетелствата, събрани от HRW, е и това на 66-годишната Анастасия Андриевна от Киевска област, която разказва, че е намерила тялото на възрастния си син в плевня, след като той очевидно е бил екзекутиран.

 

„Той лежеше там - с ръце, пъхнати под главата, и сакото, наметнато на раменете“, спомня си Андриевна пред HRW.


Организацията също така съобщи за разказите на селяни, са били сред 350-те души, държани в продължение на 28 дни в „тясно и мършаво мазе“ в Яхидне, близо до Чернигов. Други селяни там са били убити от руски войски,  уточнява HRW.

 

Директорът на HRW за Европа и Централна Азия Георги Гогия нарече предполагаемите руски зверства „отвратителни, незаконни и жестоки“.

 

„Тези злоупотреби срещу цивилни са очевидни военни престъпления, които трябва да бъдат незабавно и безпристрастно разследвани и съответно преследвани“, смята Гогия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3232 |08.03.2022 Human Rights Watch: Русия е нарушила законите за война в град Ирпин . 20| 4856 |20.01.2016 Human Right Watch: На българската граница крадат и насилват бежанци . 8| 4928 |25.07.2013 Human Rights Watch: България да разследва насилието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads