Реклама / Ads
3| 3099 |01.06.2021 НОВИНИ

Янаки Стоилов: 3 месеца за анализ на спецпрокуратурата и спецсъдилищата са прекалени

.
Янаки Стоилов
Аз се опитвам да се намери рационалното решение, затова беше и моето настойчиво предложение, което Висшият съдебен съвет одобри, да се направи анализ за дейността на специализираните институции от тяхното създаване до сега - това са приблизително десет години, достатъчно време, за да се подходи непредубедено и да се стъпи върху реалните факти.
 

Това заяви пред БНТ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

"Мнозинството във Висшия съдебен съвет смятат, че тази дейност трябва да продължи поне 3 месеца, за да се стигне до необходимия резултат. За мен това време е прекалено дълго, защото фактите могат да бъдат събрани и след като критериите са установени от двете колегии, резултатите да бъдат дадени някъде към началото на август, когато би трябвало да заработи новият парламент, за да може той да разполага с необходимата информация", коментира той.

 

Вчера е изпратил писма с молба към всички ръководители на такива специализирани структури до средата на месеца да предоставят само информация по определени показатели, така че да бъдат сравними всички тези дейности и да се получи една обективна картина.

 

"Надявам се на конструктивен подход, аз съм готов също да предоставя като министър на правосъдието на всеки от тези органи информацията, която се съдържа при нас, за да могат те да подготвят своите доклади. Според мен с критериите няма голям проблем, разминаванията могат да са незначителни на фона на общата картина", каза още министърът.

 

Според него в последните 6-7 години са осъществявани много проекти с европейско финансиране, които преминават през един съвет на ниво МС, с които се одобряват всякакви проекти, които трябва да предоставят някакви анализи, информация по някакви въпроси. Но Стоилов се пита преди да се класират проекти, някой правил ли е задание какво е необходимо, тъй като в тях могат да се включат подобни аналитични доклади и те да се правят на високо експертно ниво.

 

"Тези проекти са финансирани между 80 и 100 000 лв. на обща стойност милиони съвкупно и най-накрая те постъпват, като аз не съм сигурен, че някой въобще анализира това, което е получено. Това е един от примерите в цялата държава как едва ли не най-рационално се ползват европейските средства и мисля, че това е един повод, който далеч надхвърля задачите на служебното правителство, ние наистина да поставяме задачи, да ангажираме сериозни хора и да получаваме резултат, който институциите могат да ползват. Такъв анализ през годините по линия на подобни проекти не виждам да е направен достатъчно сериозно и всеобхватно", смята Янакиев.

 

По думите му напоследък пак са се появили много автори на Конституцията, което говори добре, че има конкуренция, че се идентифицират много хора с този процес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4204 |26.05.2021 Вигенин: Нинова ”наказа” Крум Зарков с поста зам.-председател на ПГ и Янаки Стоилов с поста министър на правосъдието . 5| 3370 |26.05.2021 Нинова: И новата опорна точка за Крум Зарков и Янаки Стоилов няма да проработи . 19| 13471 |23.05.2021 Янаки Стоилов: В бюджета няма средства за 50 лева към всяка пенсия и 1000 лева за медици на първа линия . 1| 4115 |22.05.2021 Откриха тялото на изчезналия преди два месеца сноубордист в Рила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads