Реклама / Ads
1| 3137 |23.07.2021 НОВИНИ

Спецправосъдие без специализирани съд и прокуртура ще предложи Стоилов

.
Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието Източник: БГНЕС
Спецправосъдие без специализирани съд и прокуратура ще предложи правосъдният министър Янаки Стоилов идната седмица. Предложеният неофициален законопроект ще може да бъде използван от парламентарните групи.
 

Новината обяви служебният министър на правосъдието по време на изслушването си в пленарна зала днес. 

 

Служебният кабинет ще изготви законопроект, с който в крайна сметка да се стигне до закриването на специализирания наказателен съд и съответно специализираната прокуратура. Идеята обаче е започнатите вече дела да не се връщат в окръжните съдилища, за да не се изгубят.

 

Държавното обвинение е напълно против подобна идея за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата. Още през май стана ясно, че е бил изпратен сигнал до европейските институции, след решението на първо четене в предишното Народно събрание. От прокуратурата предупредиха, че това ще доведе до блокиране на борбата с престъпността и работата на независимата съдебна власт. Освен това посочиха, че специализираното правосъдие работи особено ефективно.

 

В същото време обаче последният доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в държавите-членки повтори становището си за България в доклада от миналата година, където се посочва нуждата от сериозни промени по отношение на съдебната система. Върховенството на правото у нас е под въпрос, а осъдителни присъди за корупция по високите етажи няма. 

 

Янаки Стоилов каза още, че кабинетът ще предложи и промени в закона, които да сложат край на “инвестиционното гражданство”. Ще има и промени в ГД “Изпълнение на наказанията”.

 

Министърът на правосъдието предложи на парламента да обсъди как да изслуша главния прокурор Иван Гешев и да изиска доклад за Бюрото по защита, в който да бъдат отчетени финансовите разходи на структурата. Припомняме, че вчера вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че става дума за структура, която не просто е на пряко подчинение на главния прокурор, а се грижи единствено и изцяло за неговата охрана. Причината - за миналата година няма нито едно лице, включено в програмата за защита на свидетелите. Структурата е с многомилионен бюджет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 13217 |14.06.2021 Министър Стоилов: Констатация на Кьовеши е, че спецправосъдието е излишно . 23| 21825 |11.06.2021 АКФ показа как бивш служител на ГДБОП и ДАНС си говори с Господ и иска 100 000 евро за промяна на мярка в специализирания съд . 8| 6416 |10.06.2021 Кьовеши пред Стоилов: Въпросът за Специализирания съд е дискусионен . 14| 8621 |26.05.2021 Появи се близък до Борисов съдия, за да защитава спецправосъдието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads