Реклама / Ads
1| 3019 |30.07.2021 НОВИНИ

Стоилов внася в НС анализи за специализираните съд и прокуратура и за съдебната карта

.
Янаки Стоилов Източник: БГНЕС
Днес внасяме в парламента два работни законопроекта, които да бъдат на разположение на парламентарните групи и два анализа - за специализираните съд и прокуратура и за оптимизация на съдебната карта, каза служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов по време на брифинг.
 

"Предлагаме да се запазят добрите страни на специализираното наказателно правосъдие, без продължаване дейността на Спецсъдът и прокуратура. Да се определи предметният обхват на престъпленията, разглеждани по този ред, така че за нас оптималното решение е да се създадат спецотдели и отделения в седалищата на сегашните апелативни райони, тоест на 5 места в страната да бъдат създадени такива отдели, които да се занимават с престъпленията в обхвата на спецправосъдието. Така ще се запазят добрите страни и натрупания опит и ще бъдат избегнати лоши практики. Ще се предотврати възможността за местни влияния." - каза министърът.

 

„Подготвени са два работни законопроекта, които да бъдат внесени. Във връзка с това съм изпратил искане към ДАНС да направи проверка за последните няколко години за гражданствата, придобити на това основание. Съществува изискване инвестициите, които са заявени, да бъдат поддържани през определен период. Законът дори дава възможност за отменяне на гражданство, ако са нарушени изискванията", каза Стоилов.

 

Другата промяна е наложена от това да запазим работата на държавното предприятие Фонд „Затворно дело“. Съгласно приети вече промени то се превръща в административна структура към ГД „Изпълнение на наказанията“. Стремежът ни е неговата дейност да бъде запазена и развита, за да бъде дадена заетост на лишените от свобода, да се подобряват битовите условия в затворите и да се подобрява качеството на храна и да се намалява нейната цена, обясни служебният министър.

"Ще има възможност и това е съгласувано с Министерство на финансите, да се открие специална сметка и при добро управление на тази дейност тя да има значителен социален и икономически ефект“, допълни още Стоилов.

 

Той обяви, че е разпоредил извършване на проверка от Инспектората на министъра на правосъдието, която в момента се осъществява и до няколко дни трябва да приключи.

 

"Това е проверка на стопанисването на имоти, които са към предприятието в района на Варна. Договорите вече са изтекли преди няколко години, но средства не са постъпвали от няколко години Министерството на правосъдието. Очаквам следващия министър да предприеме необходимите административни действия“, каза Янаки Стоилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4267 |29.07.2021 Стоилов обсъди на съвет как да се разследва главния прокурор . 7| 3433 |28.07.2021 Проданов: БСП ще подкрепи Рашков и Стоилов, ако бъдат предложени за министри . 17| 4236 |26.07.2021 Магдалинчев по гешевски: Несбъднатото желание на Янаки Стоилов не означава, че решението на ВСС е грешно . 1| 3137 |23.07.2021 Спецправосъдие без специализирани съд и прокуртура ще предложи Стоилов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads