Реклама / Ads
2| 4403 |29.05.2015 НОВИНИ

Хр. Иванов за съдебната реформа: Най-амбициозната!

.
Министърът на пправосъдието Христо Иванов
Освен промяна във ВСС със съдебната реформа целим и реформа на прокуратурата. Ще реформираме дисциплинарния процес. Въвеждаме сериозна и реални методи за почтеност и антикорупция. Предлагаме свои мерки за подобряване на работата на прокуратурата.
 
Предлагаме най-амбициозната съдебна реформа във всички нейни аспекти. Това е цялостен пакет, координирана визия как да изглежда системата. Готов съм да отстъпя пред всеки аргумент по същество и призовавам към дебат, заяви министърът на правосъдието Христо Иванов при представянето на проекта за промени в Закона за съдебната власт.

В началото на седмицата управляващите внесоха проекта за изменение на Конституцията, който предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска. Предстои обществено обсъждане на законопроекта.

Предложили сме промени в материята на съдебните заседатели, както и изпитите, които се полагат от бъдещите юристи. По този начин ще реформираме и юридическото образование, разкри правосъдният министър.

"Разширяваме обхвата за влизане в съдебната система. Смятаме, че кандидатите трябва да покажат познания, въвеждат се и тестове по познаване на европейското право. Надяваме, че това ще изпрати сигнал и до юридическите факултети, които да предвидят това в програмата си. Въвеждаме и есе за кандидатите, като допълнителен елемент от изпита". Иванов даде за пример френската магистратура.

С направените предложения отговаряме на 1/3 от предвидените мерки от стратегията, приета в НС. Това са стъпки в посока излизането на България от докладите на ЕК, посочи Иванов. Освен това във всяка една от областите ще трябва да се приемат и подзаконови нормативни актове.

По повод опасенията, че нямаме финансова възможност да подкрепим реформата Иванов посочи: "Финансирането ще дойде по програмата "Добро управление" на ЕС. Тя ще покрие всички мерки, като ще се финансира и предстоящото въвеждане на електронното правосъдие".

Иванов покани всички, които са заинтересовани относно съдебната реформа да отправят своите въпрос, а отговорите на въпросите им ще бъдат публикувани на сайта в двуседмичен срок. Стратегията стъпва на многогодишния дебат за съдебната система, посочи Христо Иванов.

"Важна част в съдебната реформа са и одобряването на работата на служителите. В тази връзка ние ще поискаме и повишаване на възнагражденията на служителите си.

Друга част от реформата ще бъдат мерките, които да помогнат на магистратите и прокурорите да владеят гнева си. Ще се въведат стрес-тестове, а хора, които не могат да си владеят нервите в съдебната зала ще получават помощ, а ако това не помогне ще има и санкции. Това е част от стратегията за подобряване на работата на магистратите, както и за повишаване на доверието към съдебната система", разкри още правосъдният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4452 |29.05.2015 Манолова към Иванов: Как ще санкционирате издевателствата на частните съдебни изпълнители? . 10| 4652 |28.05.2015 Хр. Иванов: Надявам се БСП да съзрее за съдебната реформа . 16| 5058 |26.05.2015 Близнашки: Френският посланик отслаби съдебната ни система . 7| 4081 |21.05.2015 Иванов иска подкрепа за реформи в Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads