Реклама / Ads
10| 4661 |28.05.2015 НОВИНИ

Хр. Иванов: Надявам се БСП да съзрее за съдебната реформа

.
Христо Иванов
Надявам се, че БСП ще съзрее и ще подкрепи съдебната реформа. Хората решават всичко, но институциите прилагат подбора на тези хора. Правим всичко, за да намерим правилните хора за тези промени в съдебната власт. Селекцията на правилните хора ще е роля на парламентал Това каза в "Още от деня" по БНТ Христо Иванов.
 
Споразумението с Международния наказателен съд трябваше да бъде тайно, защото е държавна тайна. Веднага се свързах с колегите от БСП и ще обсъдим нещата на закрити врата. Възможно е колегата от БСП да получи призовка. Нека не губим доверието си към Международния наказателен съд, така Иванов отговори на въпрос за исканата му от БСП оставка.

Утре ще публикуваме втората част от големия пакет за реформа на съдебната власт. Там ще бъдат уредени много въпроси свързани с подбора на кадрите и управляването на съдилищата. За първи път ще имаме изменение в конституцията и съдебната власт, допълни Иванов. Наистина се надявам, че има отговорни политици в парламента и те няма да използват съдебната реформа за правене на политика. Надявам се на сериозен дебат. Депутатите, които трябва да анонсират проекта за конституционни промени закъсняха с представянето му на гилдията, каза правосъдния министър.

Ще има дискусии, които да обсъдят целия законопроект, който е 115 страници. В съдебната реформа, която правим, има много компромиси. Тя е политически възможната за този момент. Реформа на прокуратурата се осъществява. Разделението на ВСС ще доведе до прозрачност. Надявам се, че ще се осъществи сериозна промяна в поемането на отговорности. Не бива да очакваме светкавични резултати, допълни Иванов.

Надявам се, че БСП ще съзрее и ще подкрепи съдебната реформа. Хората решават всичко, но институциите прилагат подбора на тези хора. Правим всичко, за да намерим правилните хора за тези промени в съдебната власт. Инструмента към Инспектората на ВСС ще следи за морала на съдиите. Селекцията на правилните хора ще е роля на парламента, допълни Христо Иванов.

Криза в отношенията ми с ВСС няма. На лично ниво с всеки един член на ВСС имам нормални и добри отношения. Трябва да стане промяна в работата на всички институции. Тези промени предизвикват скърцане и искри, така работи демокрацията, завърши Иванов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 7011 |10.05.2015 Христо Иванов: Създавам дискомфорт на Ясен Тодоров . 1| 4252 |07.05.2015 Хр. Иванов: Не чакайте скоро резултати за ТВ7 . 29| 6478 |06.05.2015 Георги Иванов: България ще има трети космонавт . 6| 4818 |24.04.2015 Иван Иванов: Работим да не се повиши цената на тока през лятото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads