Реклама / Ads
3| 5225 |14.10.2014 НОВИНИ

Международна проверка на прокуратурата, поиска правният министър

.
Правосъдният министър в служебния кабинет Христо Иванов
Българската прокуратура да бъде подложена на независима международна експертиза за нейното състояние и ефективност. Това предложение е акцент в актуализираната Стратегия за съдебна реформа, изготвена от екипа на служебния вицепремиер и правосъден министър Христо Иванов.
 
Напоследък се поставя въпросът за легитимността на служебното правителство. Имаме препоръка от Европейската комисия за актуализация на стратегията за реформа в правосъдната система. Ние изработваме този проект и го оставяме на следващото правителство, за да може то да започне да работи бързо по тази препоръка, заяви правосъдният министър Христо Иванов на пресконференция, на която беше представен доклад, разработен от служебното правителство, в който се дават предложения за реформа в съдебната система.

Разделяне на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия, предвижда проектът. Парламентарната квота от 11 човека във Висшия съдебен съвет също да бъде разделена в двете колегии, предвижда още стратегията. Петимата от избраните от парламента да бъдат в съдийската, а останалите шестима, в прокурорската квота, е заложено още в проектодокумента.

Трябва да имаме стратегия за втория програмен период в областта на правосъдието. Ние изработваме тази стратегия, за да може следващото правителство да я ползва. Съзнаването, че е необходима актуализация на стратегията от 2010 година, настъпи през 2013 година. Ние надграждаме усилията на три правителства. В новата стратегия няма някакви радикални подскоци, ако мога така да се изразя.

Аз държа на приемствеността, каза още Иванов. Идеите, които ние залагаме имат ясен генезис. Зад тях стоят голяма част от неправителствените организации и по тях се дебатира от доста време в нашите среди. По този документ следва продължителна дискусия. Трябва да говорим по същество за съдебната реформа, а не да отклоняваме темата, категоричен беше той. Според мен нашата визия за съдебната реформа е много добре разработена. Спорът, който върви в момента е около статуса на главния прокурор.

Някои предлагат изваждането на прокуратурата от съдебната власт. Аз съм на мнение, че това не трябва да се случва и това е виждането в документа за актуализация, който предлагаме, обясни Иванов. Въпросът за начина на избиране на главния прокурор също не стои на дневен ред в този документ.

Важният въпрос е как да направим така, че прокуратурата да започне да работи. В нашата стратегия сме се обърнали за мнение и към чужди експерти. Има международни стандарти, които показват, че в настоящия си вид ВСС е неподходящ. Мисля, че нямаме достатъчно ясна картина, защо държавното обвинение не работи добре към момента, обясни служебният министър.

Съдебната реформа трябва да се случи на много нива. На база на моя опит не смятам, че реформата може да се случи еднократно и в много кратки срокове. Ние предлагаме база за разговори от тук нататък. Ние не подхождаме от някакви измислени идеи, а от това, което виждаме като експерти. В съдебната реформа трябва да се включат експерти от Европейския съюз, защото ние сме част от този съюз, завърши Иванов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4948 |24.09.2014 187 БГ престъпници арестувани при международната „Операция Архимед” . 0| 4601 |20.09.2014 Габриел: Ебола е предизвикателство за международната общност, не само за Африка . 98| 4837 |14.07.2014 Одитът в КТБ е опорочен от прокуратурата, допуска Костов . 1| 5121 |25.06.2014 БНБ започна проверката в КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads