Реклама / Ads
8| 5104 |11.08.2014 НОВИНИ

Правосъдният министър: Целта е да завърша стратегията за съдебна реформа

.
Главната ми цел е да завърша работата по стратегията за съдебна реформа. От утре свиквам всички неправителствени организации, за да започне дискусия по нея. Това заяви правосъдният министър Христо Иванов по БНР.
 

 

Когато става дума за назначения в съдебната власт, за хора с мандати от по 7 години, чието присъствие там ще има огромно влияние върху общия климат, върху динамиката на реформата, трябва да заложим на професионални въпроси и критерии, убеден е министърът. Според него трябва да се заложи на въпроси, свързани с тяхната нравственост и възприятие от колегите им, а не толкова да се занимаваме каква политическа подкрепа има за тях.

 

Аз съм един обикновен гражданин, който рязко прави прехода към публичната сфера. На тази граница е възможно да възникнат въпроси, да се окаже, че има неща, които от моя страна са недоглеждани. Някакси не съм се готвил за министър. Разбира се, има и елемент, който следва от факта, че през последните години в българското общество се натрупа огромен антагонизъм и напрежение. Доста се разкаля публичният терен. Голяма част от нещата, които излизат, са по-скоро в спекулативния регистър, подчелта Иванов и допълни: След като приключи краткият ми престой като министър, очаквам с нетърпение да се включа в естествената си гражданска роля, увери Иванов.

 

Министърът коментира персоналните атаки срещу него, избора на председател на ВКС, назначенията в съдебната власт. Във връзка с евентуалните заместници на Иванов в Министерството на правосъдието - двамата млади съдии Аглика Адамова и Петко Петков - се появи и коментарът, че след като „министърът на протеста" пое правителството, сега и Съюзът на съдиите ще си има министерство. По този повод Христо Иванов каза, че иска максимално да тушира употребата на това, че е „министър на протеста". Той подчерта, че е изпълнявал гражданския си дълг, участвал е съм в множество протести през последните години. По думите му квалификацията „министър на протеста" е абсурдна. Според него опитът да се представя протестът като, едва ли не, някаква трайна политическа формация, която има свои министри, е некоректен. „Второ - клеймото, че тези мои заместници са свързани със Съюза на съдиите. Това да се оправдаваме, че имаме съдии, които са активни и не просто си вършат работата добре, но и се ангажират самата общност да се реформира, наистина граничи с абсурда", категоричен е министърът. За избора на председател на Върховния касационен съд, министърът каза, че всички очакват консолидация на съдиите от ВКС около една процедура и в крайна сметка една от кандидатурите да бъде решаващият фактор, който да даде стабилност и легитимност на кандидата, който ще спечели най-накрая.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6100 |09.08.2014 Ексминистър: Може ли печатар да ръководи завод за боеприпаси? . 7| 5478 |06.08.2014 Културният министър: Няма да хвърлям вина върху предшествениците си . 3| 5099 |06.08.2014 Правосъдният министър иска общ кандидат за шеф на ВКС . 15| 6031 |12.07.2014 Министерски съвет скочи на здравния министър: Имитирате дейност!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads