Реклама / Ads
5| 4450 |29.05.2015 НОВИНИ

Манолова към Иванов: Как ще санкционирате издевателствата на частните съдебни изпълнители?

.
Социалистката Мая Манолова Източник: Булфото
„Какъв контрол осъществявате върху частните съдебни изпълнители и какви са санкциите, които налагате срещу нарушенията от тяхна страна на процесуалния закон?”.
 
Този въпрос отправи към правосъдния министър народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова по време на парламентарния контрол. По думите й това е въпрос преди всичко за справедливостта и дали когато си длъжник и не можеш да изпълниш едно свое задължение- трябва да бъдеш малтретиран,  мачкан, унижаван и съсипан.  

Депутатът от левицата попита и дали има данни какво си позволяват към днешна дата частните съдебни изпълнители, благодарение на пропуските в законодателството и липсата на какъвто и да е контрол върху безобразията, които си позволяват да извършват по време на своята дейност.
          
Манолова обясни, че повод за нейните въпроси са стотиците българи, които са се обърнали към нея, след като е внесла ЗИД на Закона за частните съдебни изпълнители и Гражданския процесуален кодекс. Тя обясни, че безобразията са най-разнообразни – граждани, които са разбрали, че имотът им е продаден на безценица, заради ниска оценка, която е приел частният съдебен изпълнител; граждани, които са разбрали, че са предмет на принудително изпълнение, когато частният съдебен изпълнител е разбил ключалката на дома им, за да описва имуществото им; бизнес, който е бил съсипан, защото заради дълг от 1000 лв. са блокирани всичките му сметки; хора, които заради 20 лв. задължение са принудени да плащат по 500 лв.
          
Мая Манолова показа в пленарната зала запорно съобщение, от което става ясно, че заради 20 лв. задължение за интернет, работничка в Кюстендил, която получава минимална работна заплата е платила 504, 20 лв. през частен съдебен изпълнител. Депутатът подчерта, че само таксата на частните съдебни изпълнители  е 198 лв. – 10 пъти по-висока от размера на задължението.    
 
„Системата на контрол на частните съдебни изпълнители е неефективна и абсурдна”, заяви Манолова след отговора на правосъдния министър. По думите й Камарата на съдебните изпълнители определя размера и вида на налаганите санкции, а 100 лв. глоба за частен съдебен изпълнител, който е прибрал от работничка, дължаща 20 лв. - 504,20 лв. е смешно.

Манолова предложи на министър Иванов да направи преглед на подзаконовите актове за контрол.

„Ако по подходящ начин държавата, във ваше лице, не им покаже, че не може да издевателстват над българските граждани, няма да има промяна в тяхната дейност”, категорична бе тя. Манолова призова министъра да подкрепи и законопроекта, който е внесен от левицата с ПФ за промени в ГПК, където са включени мерки за: обжалване на оценките, определени от частните съдебни изпълнители; намаляване на техните такси, за защита и на длъжниците.

По думите й съдебната реформа без реформа в изпълнителното производство ще бъде нищо.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 7009 |28.05.2015 Манолова натри насовeте на водещия Цонев и гербер . 10| 4652 |28.05.2015 Хр. Иванов: Надявам се БСП да съзрее за съдебната реформа . 2| 4457 |15.05.2015 Мая Манолова: ВАС спира лимитите на болниците . 20| 5853 |14.05.2015 Манолова: Самоизяждането на БСП я прави брошка на ревера на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads