Реклама / Ads
3| 2893 |28.11.2022 НОВИНИ

Янев е готов да подкрепи правителство. Иска кабинетът да е от експерти

.
Стефан Янев
Лидерът на ”Български възход” Стефан Янев прогнозира, че е възможно да се състави правителство с първия или втория мандат. Според Янев най-доброто решение е експертно правителство, което е базирано на важни цели за обединението на партии. Той посочи, че е възможен кабинет, който да бъде излъчен от парламентарните партии, но да е с ясна политическа отговорност.
 

Янев посочи, че не името трябва да е водещо, а "конструкцията и принципите, около които се събира коалицията." Лидерът на "Български възход"  изтъкна, че дори правителството да е експертно, "то трябва да е подкрепено от партиите. Не може да излезем от конструкция, в която никоя партия да не носи отговорност за него. Името, което ще използваме, не трябва да е водещо, а конструкцията и принципите, около които се събира коалицията."

 

Според Янев всяка партия трябва да излъчи контактни групи, които да подготвят коалиционно споразумение, след което да се мислят и личностите, които ще участват в правителството: "Важното послание е това, че ние от "Български възход", независимо, че сме най-малките, сме убедени, че въпросите от дневния ред на обществото се решават именно чрез смислен диалог, взаимодействие между партиите и излъчване на конституционно мнозинство за излъчване на правителство."

 

Той посочи за пореден път, че на консултациите с държавния глава на "Дондуков" 2 не са обсъждани евентуални дати за връчване на първия мандат, нито пък дали третият очакват да отиде в техни ръце: "Въпросът с третия мандат не се задава за първи път, въпросът доста се преекспонира. Правото на президента е на кого да го връчи... Ако третият мандат бъде връчен на "Български възход" подходът ще бъде – започване на разговори по низходящ ред с най-малката партия в парламента – с "Демократична България", до най-голямата. Ще водим диалог с всички, на базата на търсене на приоритети и конкретни решения."

 

По думите на Янев партията им има една единствена червена линия и това е българският национален интерес: "В момента, в условията на война, която е на километри от нас, ако ние, като политическа класа се занимаваме с дребнотемие и не заровим томахавките и не видим какво е водещо за българските граждани, значи, не оценяваме смислено ситуацията. Каквито и вътрешни противоречия да имаме, когато се появи думата война, те се заравят за по-добро време и се търсят решенията на проблемите", категоричен бе лидерът на "Български възход".

 

Стефан Янев посочи: "Българите очакват да им предоставим хляб, а не зрелища". Според Янев в програмата за всеки един мандат, в програмата на всяка една партия, която участва в преговорите за правителството, трябва да има приоритети, свързани с инфлацията, с цената на живота, с предказуемостта на родното ежедневие: "Въпросите, свързани с образованието, здравеопазването, социалната политика, демографският проблем.  Всички партии, които искат да имат принос към това коалиционо споразумение, са добре дошли".

 

Очаква си президентът Румен Радев да връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3107 |28.11.2022 Радев и Янев обсъдиха вариантите за съставяне на правителство . 0| 3157 |28.11.2022 Министър Шишков: Надявам се част от Северния обход на Бургас да е готов до края на годината . 0| 3022 |28.11.2022 166 снегорина в готовност да чистят София . 2| 6144 |26.11.2022 Евелина Славкова: Ако Радев връчи мандата на Янев, ще легитимира ”Български възход” като президентска партия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads