Реклама / Ads
8| 4743 |20.11.2009 НОВИНИ

Я. Янев: Красьо Черния е пощенска кутия на НДСВ

.
Яне Янев Източник: Вяра Йовева
Красьо Черния бил типичен пример за функционирането на тип хранителна верига, каквито имало от години в България. С името му били свързани и имена на престъпни босове от българския ъндърграунд.
 

В електронния бележник на Красьо Черния е имало освен магистрати и депутати и двама президентски съветника
, обяви по БНТ лидерът на РЗС Яне Янев. Той обясни, че зад спечелилия национална известност с контактите си плевенчанин с ланците стояла политическа сила и това било НДСВ. Те поръчвали и организирали действията и контактите на Красьо, уреждали лобистките му совалки. Черния всъщност е бил пощенска кутия на НДСВ, дословно обяви Янев, но добави, че от услугите му се ползвали по съвместителство и коалиционните партии - БСП и ДПС.

Красьо Черния уреждал всичко възможно
- от постове на магистрати, през избор в академични съвети и уреждане на прегледи при лекари до всякакъв вид ВИП услуги, продължи председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев. Красьо бил много удобен и лоялен като преносител на финикийски знаци за определени политици, той бил куриер между политици, с власт в държавата. В България било пълно с лобисти от този род, имало ги във всеки областен град, а в София били най-много.

Поискали сме пълна справка за всички народни представители, независимо дали от това или от предишни НС, както и от висши чиновници в различните ведомства у нас, каза Янев. Това е водевил, който продължава вече 7-8 години, отсече той.

Frognews.bg
напомня, че скандалът започна преди няколко месеца, когато прокуратурата образува досъдебно производство за търговия с влияние срещу неизвестен извършител и започнаха разпити на членовете на ВСС и магистрати. Делото бе образувано на 19 юни, ден след като по време на заседание на ВСС, без никакъв повод членът на съвета Иван Колев взе думата и разказа, как някой си Красьо от Плевен обикалял кандидатите и твърдял, че между 8 и 13 от членовете на Съвета били негови хора. Плевенчанинът можел да им нареди как да гласуват, но това ставало срещу сумата от 200 000 евро (между 15 000 и 25 000 евро на човек).
По-късно Стойко Стоев и Иван Димов от ВСС подадоха оставки заради установени контакти с Красьо. Паднаха и няколко оставки на шефове на съдилища и прокуратури, които също са имали връзки с лобиста. Всеки от тях изтъква лична причина за познанството или телефонните си разговори с плевенския бизнесмен. Скандалът стигна до временно спиране на назначенията на висши постове в съдебната система. В досъдебното производство стана ясно, че в телефона на Красьо присъстват и имената на политици.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4847 |19.11.2009 Още 13 магистрати бъбрили с плевенския герой Красьо . 9| 4587 |19.11.2009 Лютви Местан: Не помня да съм общувал с Черния . 6| 4486 |19.11.2009 Красьо - просто едно проблемче в съдебната система . 14| 4473 |18.11.2009 Депутати от БСП и ДПС шушукали с Черния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads