Реклама / Ads
18| 3533 |18.02.2024 НОВИНИ

Явор Божанков за казуса "Нотариуса": Много е възможно да има замесени имена от високите етажи на властта

.
Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков Източник: БГНЕС
Ако ВСС и прокуратурата можеха адекватно да се справят със ситуацията, комисията в НС по случая с Нотариуса нямаше да съществува. Това мнение изрази пред БНР депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков и наблегна на обстоятелството, че анкетната парламентарна комисия е натоварена с "твърде важна задача".
 

Народният представител беше категоричен, че комисията в НС може да си свърши работата, ако и "самите органи" искат да помогнат за това:

 

"Антикорупционният фонд (АКФ) каза, че ще посочат къде могат да бъдат намерени имената. Защото има доклади, предполагаме, и на специалните служби, и на ГДБОП. Най-вероятно в оперативната информация в тези доклади има конкретни имена. Комисията може да провежда закрити заседания, можем да се запознаем с цялата информация. Но ако има абсолютно нежелание от страна на органите, което не искам да допускам към този момента, то ще ни бъде много трудно. Но и това е отговор, ако някой иска да прикрие обективната истина".

 

Божанков алармира, че има опити от депутати от други парламентарни групи да "удавят в информация" анкетната комисия:





"ИТН поискаха невероятно дълъг списък с хора, които да се явят".  

 

Интересен е въпросът дали са свързани и политици с влиянието в съдебната система, изтъкна той и допусна да има замесени имена от високите етажи на властта.

 

Депутатът от ПП-ДБ коментира още, че залогът за бъдещето на сегашното управление не е постът на външния министър, а реформата в съдебната система:





"Ако нещо ще свали това правителство, няма да е външно министерство, няма да е някой друг дребен кадрови въпрос, това ще са големите въпроси за съдебната система", смята той.

 

Божанков е на мнение, че първият важен тест ще бъде изборът на новия Висш прокурорски съвет, в който повече от половината членове ще бъде излъчени от Народното събрание и не трябва да бъдат действащи магистрати. Именно в тази посока народният представител видя опити за "възпроизвеждане на старата система":

 

"Сега ще видим и ГЕРБ, и ДПС какви хора ще предложат. Има тревожна информация, че действащи прокурори напускат системата, за да преодолеят ограничението, т.е. има вече някакви сигнали, че старата система опитва да се възпроизведе отново", уточни депутатът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2469 |18.02.2024 Нетаняху отхвърли едностранното признаване на палестинска държава . 25| 4935 |18.02.2024 Съдия Цариградска: Всички активности по случая "Нотариуса" представляват една имитация . 1| 2521 |18.02.2024 Акад. Денков и служебният премиер на РСМ обсъдиха следващите стъпки по изпълнението на споразумението между Скопие и ЕС . 3| 2541 |18.02.2024 Елена Йончева: Рисковете за сигурността на България значително ще намалеят с новия мигрантски пакт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads