Реклама / Ads

8| 3497 |08.10.2020 НОВИНИ

Явор Божанков: Пълен абсурд е смесването на хартиен и машинен вот, това ще доведе до хаос

.
Явор Божанков
Управляващите не могат да гарантират, че всичко ще бъде наред на изборите от гледна точка на гласуването. Законът беше ясен - изцяло машинен вот. Промяната на изборното законодателство, точно преди самите избори, е посочено като проблем в последния мониторингов доклад.

Това руши доверието в изборния процес. Едната страна на монетата е смесването на хартиен и машинен вот- пълен абсурд е смесването на хартиен и машинен вот, това ще доведе до хаос. Според мен ГЕРБ целят точно това. Втората голяма тема, която е обект на ветото, беше залегнала и в нашите мотиви в зала, когато възразихме с колегите от БСП за провеждането на референдума. Това поставя въобще под въпрос дали е конституционно съобразно.

 

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков пред БНТ.

Според социалиста Конституцията категорично забранява провеждането на референдуми, при които гражданите да могат да се произнасят по всички въпроси, включително и за формата на управление на държавата. „Провеждането на референдуми по тези въпроси е противоконституционно. Ние ще атакуваме тези текстове. Това е заобикаляне на института на Великото Народно събрание. Недопустимо е по въпроси за териториалната цялост и формата на управление на държавата да бъдат провеждани референдуми. Референдум не може да бъде провеждан по отношение на общочовешки права, формата на управление, териториалната цялост. Това е в компетенцията на Велико Народно събрание“, коментира той. Божанков заяви още, че тезата на партията е твърда  и определя тези текстове и тази политика като заплаха за националната сигурност.

„Фокусът на резолюцията, най-критичният документ срещу което и да е българско правителство за последните 30 години, показва едно - корупция, проблеми с върховенството на закона и медийната среда, което окончателно руши имиджа на България пред Европа. Това става в момент, когато Европа обвързва кохизионните фондове с върховенството на закона. Европейците разбраха, че българските мутри станаха европейски мутри и започнаха да харчат европейски пари. Характерът на резолюцията не е задължителен“, обясни депутатът от левицата.

 

Според Божанков резултатът от дебата в Брюксел е един - България вече не е на един мониторинг, а на цели три, противно на това, което управляващите ни убеждаваха, че единият мониторинг ще отпадне. "Това е успех първо на протеста в България, на гражданското общество, на опозицията в наше лице и на европейските социалисти“, заяви той.

 

„Ние сме силно притеснени от финансовото състояние на държавата. Борисов раздава пари като за последно. Това е категорично “купуване на гласове“ преди избори. От една страна ни убеждават, че предстои ужасна криза и България трябва да вземе огромни заеми, които поколенията след нас ще изплащат. От друга страна ни убеждават, че положението на бюджета е чудесно и могат да раздават пари в момента без отчет“, обясни социалистът. По думите му не може да се взимат такива заеми и да се задължават редица поколения и то точно преди избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 5003 |30.09.2020 В ”Честно казано с Люба Кулезич”: Възможен ли е обществен договор между граждани и политици и защо животът ни е пълен с калинки? . 12| 4283 |21.09.2020 Явор Божанков: Управлението във вътрешен план губи човешкия си облик, във външен - европейския . 4| 3763 |09.09.2020 Ирена Анастасова: Добре е да има пълен обхват на децата в детските градини, но се съмняваме, че това ще се случи . 8| 6646 |07.09.2020 Явор Божанков: От прекия избор в БСП зависи дали левицата ще бъде съюзник на мафията, или на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ