Реклама / Ads
3| 3695 |09.12.2022 НОВИНИ

Язък за връщането на хартията! Мнозинството предпочита машинен вот, твърдят от “Галъп”

.
Машинният вот се оказва по-предпочитан вариант за гласуване на избори. Това показва изследване на “Галъп интернешънъл”, което идва малко след като факт станаха промените в Изборния кодекс, с които се връща и хартиената бюлетина.
 

Те бяха прокарани благодарение на мнозинство в НС, в което влязоха ГЕРБ, ДПС и БСП. Основният мотив - хората масово искат да се върне хартиената бюлетина.

 

55% от респондентите приемат, че е по-добре да се гласува основно с машини и по изключение с хартия – както на последните избори. Над една трета предпочитат смесен вариант – да има възможност за гласуване и с машини, и с хартиена бюлетина. Останалите не могат да отговорят.

 

Машинният вот е предпочитан в мнозинство от електоратите на “Български възход“, “Продължаваме промяната“, “Демократична България“ и “Възраждане“. Привържениците на БСП и ДПС пък са тези, които предпочитат смесения подход за гласуване. При електората на ГЕРБ дяловете на двата отговора са почти без разлика. 

 

Любопитно е, че негласуващите също биха предпочели по-скоро машинния вот. 

 

Младите, хората в активна възраст, както и по-високо образованите са привърженици на машинния вот. Обратното, най-възрастните, пенсионерите, живеещите в селски райони, както и по-слабо образованите предпочитат смесения подход.

 

46,2% от интервюираните смятат, че влизането на България в Шенгенското пространство е в една или друга степен важно. Една трета са повече или по-малко на обратното мнение. Присъства и немалък дял – 21,3%, които не могат да преценят. От демографските профили очаквано личи, че за младите, хората в активна възраст, както и за тези от столицата, темата е много по-важна, отколкото за възрастните и пенсионерите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2950 |03.12.2022 Никола Стоянов прогнозира рязък спад на инфлацията през следващите месеци у нас . 10| 4383 |03.12.2022 Даниел Лорер: Връщането на хартиената бюлетина ни костваше Шенген . 3| 3112 |01.12.2022 Протест днес от 18:30 часа пред НС срещу връщането на хартиета бюлетина . 6| 7767 |24.11.2022 Скандал в НС покрай връщането на хартиената бюлетина. Изгониха от зала депутат от ПП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads