Реклама / Ads
0| 4103 |16.04.2022 НОВИНИ

Идете и вижте: Изложба в жълто, черно и синьо на Греди Асса срещу войната в Украйна

.
Греди Асса
Художникът Греди Асса доказа, че хората на изкуството трябва да са на предна линия, когато в Украйна бушува най-голямата война от 77 години насам. Той откри изложба с благотворителна кауза за Украйна. Нарекъл я е ”Три цвята”. Експозицията е подредена в галерия ”Интро”, в която напоследък собственика Валентин Щинков организира истински празници на изобразителното изкуство.
 

Трите цвята, на които акцентира проф. Асса са жълто, синьо и черно. „Тази изложба ме кара отново да съпреживея това, което виждам, чувствам и това, което не искаме да видим. Не искаме да има война. Няма аргументи за трагедията на милиони хора…“.

Изложбата предизвиква голям интерес не само заради името на автора – ценен от години не само у нас, но и в много други страни по света, - но и защото в нея е заложен исконния чонешки стремеж за мир и съзидание, а не за войни и разрушения.


.
Картина от новата изложба "Три цвята"

 

Според Греди Асса могат да се подпомогнат и млади украинци, които са студенти. "По някакъв начин, аз съм свързан с това, че трябва да се защити младият човек от Украйна, за да може утре да построи на ново своя дом и своята родина", категоричен е творецът. 

 

Изложбата продължава до 30 април. Галерията е на столичната ул. "Самуил".

Греди Асса е роден през 1954 г. в Плевен. Завършил е Великотърновския университет и специалност "Монументална декоративна живопис". Заедно с Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Недко Солаков и Филип Зидаров създават неформалната група "Градът" през 1985 г.

Професор е в катедра "Мода" при Националната художествена академия от 2003 г. Заместник-ректор е на НХА и ръководител на катедра "Мода" от 1999 г. През 2011 участва на Венецианското биенале. Има над 80 самостоятелни изложби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5757 |14.04.2022 Шестокласникът Ваня взриви атомна бомба на изложба. Кремълските опорки . 0| 3110 |29.03.2022 Пеевски: В последните дни сме свидетели на поредната клеветническа кампания от олигархичния кръг ”Капитал” . 0| 3086 |28.03.2022 Горанов след разпита: Свидетелят Петков инициира всичко . 0| 3730 |21.03.2022 Премиерът: Свидетелствата ми са на база нов доклад на Министерството на финансите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads