Реклама / Ads
0| 24591 |16.08.2022 ГЛАСЪТ

Идва краят на Гешев. Повлича и други

.
Рапорт даден. Рапорт - приет... Източник: БГНЕС
Събитията около проблемите с газа, служебното правителство, цените, лоялността към партньорите от НАТО и ЕС, както и руската тема изместиха темата с оставката на главния прокурор Иван Гешев. Тази оставка бе искана толкова пъти, от толкова много хора, че когато това се случи, радостта ще е повече вяла и белязана от умора, отколкото възторжена. Sic transit gloria mundi (Така преминава световната слава). Идва време и за Гешев.
 

Новината е, че съвсем скоро той и хората, възкачили го на важния пост, ще се сблъскат с извода на Ейбрахам Линкълн: „Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време“.

На източниците, които твърдят това, може да се има доверие. Сред тях има такива от България и други отвън.

 

Иван Гешев знае, че дните му като обвинител №1 са преброени. Това не се случи по логичният ред, въпреки усилията на гражданите от протестите през 2020 г., неправителствени организации и партии от коалиционния кабинет на Кирил Петков.

Нещо повече: Гешев се появи на няколко заседания на Правната комисия в НС, където се държа арогантно с тези, които настояват за радикални реформи в прокуратурата, засягащи и неговите неограничени правомощия.

Гешев е такъв, защото такъв го искат неговите „родители“: арогантен и агресивен. Бухалка за техните противници и „чадър“, който им осигурява недосегаемост.

Досега.

 

Има нова ситуация. Тя се базира на доказателства за това, че Гешев не може да заема поста на главен прокурор. Подробностите ще станат публични съвсем скоро. Защитата и процедурните хватки на ГЕРБ и ДПС няма да му помогнат.

Той знае това. Знае, че аргументите за оставката му са железни. Този текст няма за цел да изненада Гешев или кръга, който представлява. Идеята е читателите да научат, че макар и много по-бавно от желаното и справедливото, нещата в крайна сметка се случват. И това е добра новина за всички, които желаят България да стане правова държава. Има  и още. Заедно с него, ще си получи заслуженото един човек, изиграл важна роля за неговото създаване и използване от задкулисието. Този човек също е наясно с приближаващите събития. Отчаяните, мащабни опити на двамата и на техния орташки клуб да бъдат спасени, са се провалили.

Съвсем логично те ще повлекат със себе си и други фигури от наглия кръжок, докарал страната до дъното по всички показатели за стандарт на живот в Европа. Както и в първенец по корупция. Затова неистовите опити на Борисов по време на предизборното му турне, да си върне образа на добрия мачо от недрата на народа са обречени. Чекмеджето с пачките изчегърта този образ, оставяйки следи само в зависими от него хора и във ферментирала част от населението.

Кормак Маккарти в своя роман „Кървав меридиан“ пише: Не заедно изядения хляб обединява хората, а общите врагове. Такива тази клика си създаде в изобилие. И не става дума за отмъщение или реваншизъм, нито за нечии интереси, както ще се опитат да обяснят определени среди, а за начин да станем нормална европейска държава. Крайно време е.

 

Огнян Стефанов

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 57737 |14.03.2022 Източник от Москва: Идват драматични събития в Кремъл, Путин пада или ликвидира недоволните . 25| 35375 |07.02.2022 Краят идва: Кукловодите изоставят Гешев, прецакал ги от престараване . 20| 24120 |04.12.2021 Цацаров и краят на мрака. Паниране от страх . 34| 26028 |24.11.2021 Сбогуване с Иван Гешев. Оживява пернишката история…

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads