Реклама / Ads
2| 3660 |20.12.2021 НОВИНИ

Игнажден е! Първият гост орисва годината

.
Източник: БГНЕС
Игнажден ден е! Църквата почита Св. Игнатий Богоносец, ученик на Йоан Богослов. Смята се, че той е детето, което Исус Христос посочва, когато обяснява кой е най-голям измежду себеподобните. Наричан е Богоносец, защото сам казвал, че носи в сърцето си Бога. Народът вярва, че от този ден започват коледните и новогодишните празници. А от това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден, се гадае каква ще бъде следващата ви година.
 

Старите българи вярвали, че от Игнажден навън изпълзяват зли сили - караконджули и таласъми и старият свят свършва. Настава хаос, от който трябва да се роди новото начало. Започват така наречените "мръсни дни", които продължават до 7 януари - Ивановден.

 

През "мръсните дни" не трябва да се замръква, защото злите сили могат да ти напакостят. Те обаче са и дни на надежда за благополучие и късмет на семейството, с които всичко старо и лошо остава назад и си отива.

 

Първият, който прекрачи прага на къщата на Игнажден, се нарича "полазник". Българите вярват, че ако е добър човек - добра ще е и цялата следваща година. Ако е лош човек - лоша ще е и годината. Затова стопаните предвидливо канели още от рано да им дойде на гости човек, когото уважават и обичат. Традицията повелява той да изрече поздравления към домакините и да ги благослови. В днешно време хората предпочитат случайността да определи кой пръв ще се появи на вратата им.

 

Приготвят се и малки гевречета ("подкови"), поръсени със сусам. На трапезата днес трябва да има боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая, кравайчета.

 

На Игнажден да почерпят за здраво име и късмет Игнат, Игната, Игон, Гатьо, Искра, Пламен и Огнян и техните производни.

 

Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие. Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.


Народни поверия, свързани с празника:


 - Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът;

- Не се иска и не се дава нищо назаем;
- Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече;
- Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят;
- Не се вари боб, за да не бие градушка;
- Не се пере, за да не налети болест;
- Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно;
- Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат;
- Мъжете не впрягат добитъка, за да е здрав и пъргав през цялата година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2885 |07.12.2021 Русе е първият български град, който се състезава за намаляване на въглеродните емисии . 29| 8538 |06.12.2021 Петьо Блъсков: Радев ни е поръчал, а първият на конци е Рашков . 0| 2946 |03.12.2021 При почти пълна зала би първият звънец на 47-мото Народно събрание . 14| 3665 |02.12.2021 Нинова категорична: Нито има договорка за ротационен принцип, нито аз да бъда първият председател на НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads