Реклама / Ads
9| 4785 |04.11.2010 НОВИНИ

С. Игнатов: ВУЗ-овете с най-много безработни затварят

.
Сергей Игнатов
Най-добре платените кадри у нас учат право в Югозападния университет в Благоевград, констатира министърът.
 

Софийският университет и Университетът за национално и световно стопанство имат най-много специалности с максимален рейтинг в новата рейтингова система за висшите училища, която ще бъде представена официално днес, съобщи за Дарик радио просветният министър Сергей Игнатов. По думите му студентите от тези университети имат добра реализация на трудовия пазар. От следващата година ще започне въвеждането на диференцирано финансиране на висшите училища според професионалната реализация на техните възпитаници, а ВУЗ-овете с най-много безработни ще бъдат затворени. Рейтинговата система не измерва рейтинг на университета, а рейтинг на дадено професионално направление, което да ориентира студентите към дадено висше училище, обясни просветният министър и добави:

„Ние можем да направим класация по професионални направления, да кажем в определено професионално направление най-добър е еди-кой си университет. Хубавото на тази рейтингова система е, че тя не е закотвена и резултатът, който получаваме сега до следващата година няма да се промени, тъй като тази система отчита реализацията на възпитаниците на университета от съответното направление. Достатъчно е двама или трима от тези възпитаници да са си намерили работа и тя да не е в сивата икономика и по данните от НОИ, те моментално се попълват, и може да се получи разместване на класирането на отделните професионални направления, ако изведнъж се окаже, че някакви - примерно десетима души, възпитаници на факултета "X", са си намерили престижна работа някъде и изведнъж тези данни постъпват и става разместване. Показва ни във всеки един момент какво е движението на възпитаниците на университета, което е хубаво. За първи път в България имаме опит за рейтинг и класация на базата на реализацията на нашите студенти. Другото, което е важно, чрез реализацията ние разбираме какво е качеството на един университет. В хода на изпълнение на бюджета още следващата година точно на тази база ще започнем да променяме и финансирането на университетите по специалности, като още отсега казвам, че тези, които трайно произвеждат безработни и заемат последни места - там ще прекратим хранителната верига".

Най-добре платените кадри у нас учат право в Югозападния университет в Благоевград, обясни още министър Игнатов, като уточни, че това се дължи на факта, че тези хора вече заемат високи постове в държавата или частния сектор и учат право като второ висше. (Дарик)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5025 |01.11.2010 С. Игнатов: По-добър от Софийския университет няма . 6| 5219 |11.10.2010 С. Игнатов: СУ да бяха почнали по-рано учебната година . 15| 5480 |22.09.2010 С. Игнатов: Училището не бива да е арена на религиозно съперничество . 3| 5276 |26.08.2010 С. Игнатов: ВУЗ-овете все недоволни!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads