Реклама / Ads
3| 5286 |26.08.2010 НОВИНИ

С. Игнатов: ВУЗ-овете все недоволни!

.
"Университетите не са били доволни никога. Съсловието по принцип не е доволно", заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов по повод недоволството на ВУЗ-вете от въведеното платено обучение.
 

"Макар че част от самите университети в началото на годината поискаха въвеждането на обучение срещу заплащане, сега, когато то е факт – те са недоволни, защото реформата не стана така, както искаха", каза Игнатов. По думите му, голяма част от финансовата неефективност на университетите се дължи на факта, че се поддържа постоянно преподавателски състав, за който няма студенти. Министърът отбеляза, че има специалности, към които в световен план вече натискът е по-малък от гледна точка на интереса.

От една страна те трябвало да се запазят, но под друг механизъм. Той коментира, че дори и за неговата специалност не е необходимо да се обучават студенти отделно, а по-скоро египтологията трябва да бъде втора специалност в рамките на някаква по-голяма. До края на година трябва да бъде приета новата стратегия за развитие на науката, престоят дебати за приемането на новия Закон за висше образование.

"Аз съм бил ректор и знам – трябва да се поддържат малко на брой специалности, малко на брой студенти, но скъпо финансиране. Това е така – обаче живеем в един преломен момент в световен мащаб и това, което в средата на 90-те беше работническа класа, днес в Централна и Западна Европа са хора с бакалавърски степени”, коментира още министърът.

Вероятно през следващата година ще бъде увеличено финансирането на тези университети, в които науката е на високо ниво. През октомври ще стане ясно какъв е рейтингът на родните ВУЗ-ове. Ще бъде стимулирано висшето инженерно образование, както и ветеринарната медицина. "Заедно със зам.-министър Петя Евтимова се борим да се намерят пари от следващата година, да дадем допълнителни стипендии на тези, които ще тръгнат по тази пътека”, обясни Игнатов. Финансовите стимули ще се отдават на същия принцип, както наградите на желаещите да станат учители.

Реален проблем за университетите е, че вече били започнали да изпълняват бюджетите си на 100% в началото на годината и затова някои от тях сега нямат средства, за да изплащат стипендиите на студентите си. Игнатов каза още, че около 4,5 млн. лв. са необходими за изплащането на стипендии до края на годината.

Той оповести, че предстои среща в края на месеца между вицепремиера Симеон Дянков, ректора на СУ проф. Иван Илчев и самият Игнатов, на която ще бъдат обсъдени финансовите проблеми на университета. "Тази година няма как държавата да плаща парното на Алма Матер. Най-рано през следващата седмица ще стане ясно колко български училища нямат да отворят врати за ученици на 15 септември", каза в заключение образователният министът Сергей Игнатов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5653 |23.07.2010 Игнатов: Тревожна е пропастта между образованост и неграмотност . 2| 5390 |15.06.2010 С. Игнатов: Висшето образование е бизснес . 5| 4546 |19.05.2010 Сергей Игнатов: Всеки има право да протестира . 2| 4939 |13.05.2010 С. Игнатов: Съботинов има старческа логорея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads