Реклама / Ads
5| 4546 |19.05.2010 НОВИНИ

Сергей Игнатов: Всеки има право да протестира

.
Всеки има право да протестира. Тока коментира предстоящите протести на академичната общност на БАН образователният министър Сергей Игнатов преди заседанието на МС.
 

Напълно естествено е, че при съкращаване на разходите с 20% хората се чувстват засегнати, допълни той. След като цялата държава е в криза и навсякъде има съкращения, БАН също ще понесе тези тежести в следващите месеци, посочи Игнатов.

Защото вчера говореха "Не на ликвидацията на БАН", попита министърът и по повод формулировката на протеста "Срещу лошото управление от страна на държавата".

По думите му темата за имотите на БАН не се повдига от държавата.

"Ние не се интересуваме от имотите на академията, тъкмо обратното. Дори с новия закон те са защитени по начина на стария", уточни просветният министър.

Ако има някакво преобразуване, то ще става с решение на НС, нищо повече, каза още Сергей Игнатов.

По думите му когато едни имоти се управляват добре, те изплащат своята себестойност за десетина години. Ако пък не се управляват твърде добре - за 15-20 години.

Тоест ако една част от тези имоти се отдават под наем, а ние знаем, че се отдават под наем, би трябвало по сметките на БАН да има една огромна сума пари и да не зависят от тези 70 милиона лева, които са сега, подчерта министърът.

Той бе категоричен, че проблемът с имотите на БАН е лично проблем на академията, тъй като тя ги стопанисва и управлява.

Припомняме, според ръководството на БАН отделянето на институтите от академията цели имотите им да станат публична държавна собственост.

Що се отнася до по-малкото средства за БАН и евентуалното възпрепятстване на развитието на иновациите, министър Игнатов отговори, че ще има повече ресурс, когато икономиката в България наистина тръгне и когато частният сектор се заинтересува от вложения в научни изследвания.

Той допълни, че в момента преобладаващата част от средствата, които се харчат за иновации са държавни. Но според Игнатов вече се наблюдава едно доста мъчително откъсване от предишната епоха, разцъфтяват цветята на новото и тук таме виждаме, че частният капитал влиза в научни изследвания, подчерта образователният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4939 |13.05.2010 С. Игнатов: Съботинов има старческа логорея . 33| 6324 |07.05.2010 От понеделник Биг Брадър наднича във всеки компютър . 8| 5615 |30.04.2010 С. Игнатов: Училище на 5 г. било добре и за малцинствата . 0| 5876 |29.04.2010 2-3 наркобоса във всеки квартал, воюват за лидерство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads