Реклама / Ads
7| 8409 |10.01.2011 НОВИНИ

Академици и министри нищят проблемите на БАН

.
Днес започна работна среща между академиците от БАН, министъра на образованието, младежда и науката Сергей Игнатов и вицепремиерът Симеон Дянков, за да обсъдят ключови въпроси, свързани с развитието на българската наука.
 

Предвижда се подобни срещи да се правят през около 2 месеца, като на следващата ще присъстват и професори от университетите. По думите на министър Игнатов целта е интелектуалният капацитет да бъде използван за решаване проблемите на обществото и държавата, съобщава БГНЕС. 

Първоначално Сергей Игнатов обясни, че срещата е да си честитят новата година, а след това намекна, че може и да се инициира дискусия около новия Закон за БАН. Преди да влезе, обаче, Симеон Дянков категорично заяви, че темата ще бъде БАН, като изтъкна, че същите тези академици, които министърът определи като елита на нацията, са притеснени от закона, внесен от Румен Стоилов.

Според тях промените в Закона за БАН, трябва да я оставят академията като единна и неделима национална автономна научна организация, която обединява академичните научни звена и общността на академиците и член-кореспондентите.
Освен това, академията трябва да бъде със статут на първостепенен разпоредител с бюджетни средства.

"Ние настояваме правителството да направи необходимото за бързото преодоляване на отчайващото финансово състояние на водещата научна организация в България – Българската академия на науките, а именно да получим за текущата бюджетна година крайно необходимото адекватно финансиране в рамките на бюджетната субсидия от 85 млн. лева, за да може пълноценно да изпълняваме своите задължения към държавата. Така поне отчасти ще се направи крачка към преодоляване на проблемите, в резултат на които учените и специалистите, не получиха или получиха само частично заплати за месеците ноември и декември 2010 година. Институтите нямат средства за отопление и електроенергия, и не могат да работят по стотиците национални и международни научни проекти. От всички бюджетни организации в България само БАН е в това положение", се казва в декларация на академиците и член-кореспондентите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5951 |09.01.2011 В. Дърева: Чрез записите министрите говорят на Борисов . 16| 6409 |07.01.2011 Уволненият Странджев: Знам кои са разработваните депутати и министри . 2| 5158 |06.01.2011 Н. Младенов: Проблемите за Шенген ще се решават вътре . 0| 6521 |29.12.2010 Министрите олекват с 200 лв. за сираци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads