Реклама / Ads
41| 7695 |26.01.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Игор Федик специално за Фрог: Ако искаш мир, готви се за война! Готова ли е Украйна да отрази руска агресия?

.
Игор Федик
Военното напрежение около Украйна вече дни наред е в челото на международните новини. Мнозина чуждестранни политици, анализатори и медии прогнозират голяма вероятност от съществена ескалация на военната агресия от страна на Русия. Обсъждат се различни варианти за развитие на събитията, включително широко дискутираният сценарий за пълномащабна военна операция с окупиране на значителна част от Украйна или на цялата страна.
 

Говори се, че това може да се случи в близките седмици и дори дни. Някои държави вече започнаха да евакуират от Киев служители на своите посолства.


Русия изразява недоумение от толкова рязката реакция на Запада, но в действителност сама провокира такива настроения у международната общност. В Москва отбелязват, ча паниката е предизвиката изкуствено и никой не се готви да напада когото и да било, но в същото време не изтеглят почти 100 хилядите военни, струпани на границата с Украйна, а обвиняват Запада за ескалацията. Своята активност на украинската граница Москва обяснява с това, че Западът подсилвал Украйна с оръжия. И от това следва, че имало вероятност САЩ да провокират нападение на украинските «радикали» срещу «Донбаските републики» или дори срещу територията на самата Русия. Освен това руската армия сега прехвърля значителни сили в Беларус в рамките на ученията «Съюзна решителност» и вече се появяват коментари, че това прехвърляне на войски може да бъде използвано за нападение срещу Украйна от север.


Официален Киев не храни никакви илюзии относно Русия и нейните истински намерения спрямо Украйна, но се опитва да се отнася сдържано към бурята в информационното пространство, предизвикана от темата за възможната руска агресия. На първо място, за да не провокира алармистки настроения и паника в украинското общество. Защото Москва разчита именно на унинието и паниката. И се стреми да ги провокира чрез психологическия натиск от концентрацията на руски войски по украинските граници и чрез хибридни операции. На този факт обръща внимание и украинското държавно ръководство. В свое видеообръщения президентът Володимир Зеленски призова гражданите да не се поддават на паника с думите: «А какво е новото? Нима (руското) нахлуване не започна през 2014 г.? Нима заплахата от война се появява едва сега? Тези рискове съществуват вече не един ден и не са станали по-големи. По-голям стана ажиотажът около тях».


Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба също обърна внимание на психологическия фактор в действията на Русия. «Днес най-голямото достижение за Русия би било всяването на паника и униние в украинското общество и разклащането ни отвътре, преди всичко – разклащането на нашата икономическа и финансова система. Затова ние трябва да положим максимални усилия, за да не позволим на Русия да постигне тази цел» - отбеляза той. В украинското външно министерство смятат за преждевременно евакуирането на членовете на семействата на американските дипломати в посолството в Киев.


Редом с призивите към населението да не се поддава на панически настроения, укаринските власти обръщат сериозно внимание и на подготовката на страната за отбрана. Води се постоянна работа с международните партньори на Украйна, в резултат на което е получена тяхната дипломатическа подкрепа и военна помощ. Както отбеляза украинският министър на отбраната Алексей Резников, «сега Украйна получава безпрецедентна помощ от партньорите и тя ще става още по-голяма».


Украинските военни, от своя страна, смятат, че руската ескалация на напрежението по украинските граници има «планов» характер. Военното разузнаване следи натрупването на руските сили, Генералният щаб определя възможните направления на главните удари, Командването на Въоръжените сили на Украйна и Обединеният оперативен щаб готвят сили за отразяване на възможното руско настъпление. Бойната подготовка на украинската армия върви във вече станалият привичен режим на «особения период». При това военните постоянно завявяват своята готовност за всякакви сценарии на военна агресия от страна на Русия и подчертават, че ако руската армия нахлуе на територията на Украйна, то това съвсем няма да бъде «лека разходка» за нея.


Както отбеляза командващият на Операциите на Обединените сили в Донбас генерал-лейтенант Александър Павлюк, сега в Украйна има около 500 хиляди души, които са готови да «разкъсат» окупаторите с голи ръце. «У нас има около половин милион души, които са преминали през войната в тази страна, в която война те са загубили някого или нещо. Половин милион, които са загубили родна кръв, загубили са жилището си или приятели и са готови с голи ръце да разкъсат руснаците» - заяви генералът. Той е решително настроен за победа и смята, че Русия няма да й стигнат силите за нахлуване. «Ако нашето разузнаване успее да прогнозира направлението на главния удар на руснаците, то след първите сериозни загуби те няма да продължат по-нататък» - казва той.


Сега украинската армия е много по-подготвена да противостои на възможно руско нападение отколкото през 2014 г. През годините след анексията на Крим числеността на украинските въоръжени сили нарасна от 166 до 261 хиляди души. Разходите за отбраната и сигурност се увеличиха от 3% от БВП през 2014 г. до 6% от БВП през 2022 г., което в парично изражение е над 11 млрд. долара. През последните 7 години украинската държава харчи за превъоръжаването на армията по около 1 млрд долара годишно. И още една положителна промяна – съществено бе подобрено състоянието на отбранителната промишленост на страната. Появиха се редица нови производители, а вече съществуващите разшириха номенклатурата на своето производство. Новите украински образци въоръжение се доставят в армията и другите силови структури, немалко от тях вече са преминали «изпробване» в зоната на бойните действия. Самите въоръжени сили имат висок боен тонус. На ръководните длъжности са офицери с висока квалификация, имащи боен опит.


Води се активна работа и за реформиране на силите за териториална отбрана на Украйна. В частност, от 1 януари 2022 г. на основания на Закона «За основите на националната съпротива» Силите за териториална отбрана станаха отделен род войски в украинската армия. Законът предвижда Силите за териториална отбрана да действат на териториално-зонален принцип, извън районите на бойни действия. Но по решение на президента те могат да бъдат привличани и за изпълнението на други задачи.


«Оценявайки реалистично съотношението на военния потенциал на руската и украинската армии, нашата задача е да създадем асиметричен отговор там, където балансът засега не е в наша полза. За целта ние трябва да направим така, че на руската военна машина да противостои не само армията, но и останалите структури от сектора за сигурност и отбрана на Украйна, както и цялата украинска нация» - коментира протичащите промени в силите за териториална отбрана министър Алексей Резников.


Голямо значение за повишаването на отбранителните способности на Украйна има сътрудничеството и помощта от международните партньори. Украинската дипломация работи упорито за съществено увеличаване на спешната помощ, която ще укрепи възможностите на въоръжените сили. Ключовият партньор са САЩ. През миналата година те са доставили военна помощ на стойност 650 млн. долара и смятат да я увеличат съществено през тази година. Великобритания помага активно за изграждането на военно-морските сили на Украйна, а неотдавна предостави и противотанково въоръжение. Канада, Полша, Естония, Литва, Латвия и Турция също така дават съществен принос за укрепване на отбранителните възможности на Украйна.


В същото време в Украйна разбират добре, че в случай на война страната ще бъде защитавана с оръжие в ръка единствено от нейните собствени граждани. Все пак има основания да се смята, че в случай на ескалиране на руската агресия, международните партньори на Украйна не само ще продължат, но и ще засилят своята подкрепа за страната и ще въведат против Русия «адски» санкции, за които те неведнъж са предупреждавали. А поведението на сдегашния британски министър-председател дава надежда, че няма да има «нов Мюнхен» по отношение на Украйна и тя няма да бъде предадена в ръцете на агресора.

 

Игор Федик

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 26860 |12.08.2021 Григор Лилов: ИТН и ГЕРБ вече играят заедно – блокират връчването на следващ мандат . 25| 27486 |16.06.2021 Бойко Рашков разкри: По искане на Цацаров, МВР давало 10 години оперативните разработки на „специално“ избрани прокурори . 10| 8293 |06.11.2020 Проф. Младен Григоров: Година по-късно и не сме мръднали в лечението на COVID-19 . 11| 8914 |13.03.2020 Григор Лилов: Безумия в борбата с короночумата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads