Реклама / Ads
0| 5982 |10.09.2022 НОВИНИ

Игор Федик специално за Фрог: Украйна е готова за дълга война, а Западът – за дълга подкрепа

.
Игор Федик
Украйна се готови не само за продължително военно противостояние с Русия, но за съвместно съществуване с нея след края на активната фаза на войната. За да може не само да устои, но и да отвоюва своите окупирани територии и да оцелее като държава, Украйна се нуждае от дългосрочната комплексна поддръжка на Запада. Главният западен съюзник на Киев – САЩ, разбират това и са готови да оказват тази помощ.
 

В основата на тази подкрепа е не само обезпечаването на възможности, позволяващи на Украйна да противодейства ефективно на руската военна агресия днес или утре, но и изграждането на въоръжени сили, способни да защитават украинския суверенитет и териториална цялост за години напред. Този извод следва от начина, по който в Украйна и в САЩ виждат перспективите за развитие на руско-украинската война, а така също от вече приетите и планираните от Вашингтон и неговите съюзници решения за дългосрочна помощ за усилване на отбранителните способности на Украйна.
Украинската гледна точка за войната


Украинската гледна точка за войната можем да разберем от публикуваната наскоро концептуална статия на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний и бившият командващ на силите, участващи в Антитерористичната операция в Донбас, Михаил Забродский. Според тяхната оценка войната вероятно ще продължи и след края на 2022 г. Именно от тази оценка произтича виждането каква точно помощ е нужна на украинската армия в следващата година.


Авторите на статията отбелязват, че амбициите на Украйна са в кампанията през 2023 г. да нанесе няколко последователни, а в идеалния случай – едновременни контраудари. За да стане това възможно, трябва да се промени диспропорцията във военните способности на Русия и Украйна. Сега най-ясното въплъщение на тази диспропорция е разликата в пределната далекобойност на средствата за поразяване. Ако Русия може да нанася удари на разстояние от 2000 км, отчитайки далечината на полета на крилатите ракети с въздушно базиране, то за въоръжените сили на Украйна този показател е само 100 км, колкото е дължината на полета на ракетите, отчитайки и дълбочината на разположение на стартовите позиции на остарелите оперативно-тактически ракетни комплекси. В най-добрия случай украинската рамия може да нанася удари с остарели средства за поразяване само в оперативния тил на противника. А той, от своя страна, може да безнаказано да нанася високоточни удари по цели в цялата дълбочина на украинската територия. Докато това съотношения на силите се запазва, войната може да продължи с години, смятат авторите на статията.


За да бъде избегнат сценария за дълга война и за да може Украйна по-бързо да освободи своята територия, тя трябва да противопостави на Русия свои спосбности да действа по подобен начин и на подобна далечина. Тук авторите на статията имат предвид нуждата от доставки от партньорите на Украйна на оръжейни системи или боеприпаси със сътветстваща далекобойност. При това трябва да бъде приложен комплексен подход при преоборудването на артилерията, ракетните войски, тактическата авиация и военно-морските сили на Украйна. Нужно е да се мисли за създаването или нарастване на възможностите, а не само за количеството на въоръжението и оборудването за бригадите, предвидени за преоборудване. Само в условията на изравняване на далекобойността на средствата за поразяване може да се говори за прелм в хода на войната и последващо пълно освобождаване на окупираните територии. При всички случаи значителната по обем военно-техническа помощ от партньорите е в основата на ефективната съпротива срещу руската агресия.


Дългосрочните планове за американска подкрепа


Всичко споменато до тук е ясно на американците. Това личи от резултатите от петата по ред среща на Контактната група за защита на Украйна, която се проведе на 8 септември в Рамщайн, Германия. В контекста на тази среща трябва да бъдат отбелязани два важни момента.
Първо, разбира се, е новият пакет военна помощ, включващ противорадиолокационни авиационни ракети, високоточни реактивни боеприпаси, 105-милиметрови гаубици, противотанкови системи и др. Второ, по време на срещата министърът на отбраната на САЩ Лойд-Остин обсъди с колегите си от страните-съюзници новата стратегическа визия на Вашингтон за развитието на украинската армия.


«Ние ще работим заедно, за да подготвим украинските сили за дълъг път, да интегрираме украинските възможности и да укрепим дългосрочно техните обединени операции. Ще работим заедно, за да подобрим нашата отбранителна промишленост и да удоволетворяваме исканията на Украйна в течение на дълго време.» - заяви военният министър на САЩ.
Тук трябва да добавим и съобщенията от американските медии за това, че Пентагонът готви детайлен анализ и разработва програма за поддръжка на украинската армия в средносрочна и дългосрочна перспектива, включително след края на войната с Русия. Тази дейност се ръководи от председателя на Обединения комитет на началник щабовете генерал Марк Мили. Анализът се извършва съвместно с украински специалисти. Ако президентът Байдън го одобри, това може да доведе до създаването на дългосрочна програма за военна подкрепа за Украйна.


Тези усилия могат да въведат ред в участието на САЩ и техните съюзници във въоръжаването на украинската армия за дълги години чрез дългосрочни договори за въоръжение, които могат да бъдат подписани до края на сегашния мандат на Джо Байдън.


Едновременно със срещата в Рамщайна се случи още едно важно събитие – посещението на Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Киев. Той обяви за двадесетия пакет от американско въоръжение за Украйна на стойност 675 млн. долара, а също и за намерението на САЩ да предоставят допълнителни 2,2 млрд. долара под формата на дългосрочни инвестиции в рамките на военното финансиране за чужди държави. Тази сума е предназначена за укрепване на сигурността на Украйна и 18 нейни съседи от Източна Европа, сред които и България.


За пълнота на картината трябва да отбележим и съобщената неотдавна новина, че Белият дом смята да назначи генерал, който да се занимава с военната помощ за Украйна. Това е още едно доказателство за това, че тази помощ вече е на планово ниво, а не е епизодична. Съответно тази помощ ще бъде заложена в бюджета на САЩ.
Всичко това е въплъщение на казаното от Антъни Блинкен и Лойд-Остин още по време на тяхното посещение в Киев през април т.г. Тогава техните изявления показаха решимостта на САЩ да продължат подкерата за Украйна и да я увеличават за съхраняване на украинската държавност и за победа във войната. Тогава военният министър на САЩ заяви, че целта на САЩ е отслабване на Русия да такава степен, че тя да не може повече да прави това, което извърши по време на нападението срещу Украйна.


И така, каква е ситуацията към момента? Украйна се готви за това, че ще й се наложи да воюва с Русия и през 2023 г., а може би и по-дълго. Един от факторите за бъдещия успех на страната е комплексната помощ от Запада, която ще помогне да се промени сегашната диспропорция във военните възможности на Украйна и Русия. САЩ са готови да оказват тази помощ не само сега, но и в течение на дълго време, за да помогнат на Украйна да постори отново своята отбранителна система и да я подготви за дълга защита на държавата от агресивния съсед.

 

Игор Федик

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2792 |30.08.2022 Григор Димитров стартира на US Open за 12-ти път . 0| 3035 |25.08.2022 Германия ще произвежда оръжия специално за Украйна . 0| 2914 |19.08.2022 Григор Димитров отпадна и на двойки в Синсинати . 0| 3101 |17.08.2022 Григор Димитров добави още един турнир в календара си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads