Реклама / Ads
1| 4769 |06.05.2010 НОВИНИ

Икономиката ни ще се оправи в края на годината

.
Кризата щяла да отмине
Глобалната криза е имала "изключително лош" ефект върху българската икономика, но е довела и до "отдавна чакана корекция в някои от дисбалансите". Това гласи анализът на Европейската комисия за България, който е част от пролетната икономическа прогноза на институцията.
 
Документът беше представен тази сутрин от еврокомисаря по икономически и финансови въпроси Оли Рен.

Анализът отчита резкия скок в бюджетния дефицит до 3,9% от БВП и посочва, че "приложените мерки за намаляване на разходите и повишаване на данъчната събираемост не бяха достатъчни за да компенсират значителния спад в приходите". Въпреки това европейските експерти сочат, че мерките за фискална консолидация са помогнали да се избегне натрупването на много по-голям дефицит. Прогнозата смята, че в края на тази година бюджетният дефицит ще е 2,8% (в рамките на Маастрихтския критерий) а в края на следващата ще падне още, до 2,2%.

Някои компоненти в българския бюджет са обвити в несигурност, сочи анализът. Социалните разходи може да надвишат отделените в бюджета пари, в случай на повишаване на безработицата. Намаляването на капиталовите разходи е отчетено като "важно за контрола на правителствените разходи", но пък може да се отрази негативно на растежа на икономиката в средносрочен план. Замразяването на заплатите и пенсиите също могат да се отразят негативно на и без това слабото вътрешно търсене и да намалят допълнително приходите от косвени данъци през тази година.

Българските власти показват "сравнително добри" резултати в постигането на фискалните си цели и са показали "силен ангажимент" да поддържат стриктна фискална дисциплина, сочи прогнозата. Това донякъде намалява рисковете за бюджета. "Правителството е в готовност да въведе нови мерки за фискална консолидация, ако се материализират някои рискове," завършва анализът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4493 |07.03.2010 Кр. Петков: Президент и премиер да се помирят в полза на икономиката . 12| 4940 |22.01.2010 Първанов дава акъл за икономиката, но мълчи за наследството на неговото правителство . 16| 4765 |12.12.2009 В. Сидеров: Не може за 2 месеца да оправим бакии от 20 години . 2| 4847 |25.11.2009 Т. Младенов: Парите за пенсии - свеж ресурс за икономиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads