Реклама / Ads
3| 8757 |14.07.2024 НОВИНИ

Икономист: Инвестицията в българския имот ще стане по-атрактивна

.
Икономистът доц. д-р Щерьо Ножаров Източник: Стопкадър: телевизия Bulgaria ON AIR
България е страната в Европейския съюз с най-висок ръст в цените на жилищата. Само за първото тримесечие на тази година те са се увеличили със 7,1% спрямо последното за миналата. Ускорението на жилищния пазар у нас се дължи на високото търсене и ниските лихвени проценти на банките.
 

"Последните 4 години резкият темп на увеличение на доходите води до увеличение на депозитите на българите в банките. Тъй като българите нямат възможност да инвестират увеличените си доходи, те ги насочват главно към депозити. Това води до евтин ресурс на банките за отдаване на кредити", обясни пред телевизия Bulgaria ON AIR икономистът доц. д-р Щерьо Ножаров.

 

Една от причините за повишаването на цените е предстоящото присъединяване на България в еврозоната. Дори и лихвените проценти да нараснат, то това няма да се отрази на вноските за жилища. 





"Очакването е за повишение на цените, но не на база самото членство и преминаването от лев в евро, а на база стабилността на една такава инвестиция. Инвестицията в българския имот ще стане по-атрактивна", прогнозира доц. Ножаров.

 

"Да очакваме да паднат цените на този етап е невъзможно. Причините са намаленото предлагане на готови жилища, очакваното влизане в еврозоната кара много от собствениците на имоти да чакат повишаване на цените, на пазара откриваме ново строителство, незавършено, това е един рисков пазар", каза на свой ред мениджърът на imoti.net Снежана Стойчева.





Независимо от цената, купувачите се насочват към жилища, които гарантират пълноценна среда на живот. А най-предпочитаните райони за инвестиция в имот остават централните градски части. Експертите са категорични, че пикът на цените на имотите тепърва предстои. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5178 |14.07.2024 Поради очакваните високи температури: Спират движението на камиони в 6 области на страната утре . 10| 2438 |14.07.2024 Тръмп: Само Бог помогна да не се случи немислимото . 0| 6076 |14.07.2024 Учени регистрираха през изминалата нощ 5 мощни слънчеви изригвания . 2| 2333 |14.07.2024 Борис Бонев: Смяната на директори на 6 общински дружества в София е незаконна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads