Реклама / Ads
5| 4695 |05.02.2010 НОВИНИ

Икономист: Ксенофобията на “Атака” е изгубена кауза

.
Волен Сидеров Източник: Вяра Йовева
Политици разпалват етническа вражда, но турските сериали “гасят огъня”, пише сп. "Икономомист" в статия, озаглавена "Когато Бойко се срещна с Мехмет".
 
В статията се припомня за искането на "Атака" да се забранят новините на турски език по радиото и телевизията и за идеята за референдум по този въпрос. Резултатите от референдум, ако бъде организиран, не будят съмнение, отбелязва списанието. Повечето българи гледат на турското наследство (езиково и етническо) като на неприятна последица от колониалното потисничество. ДПС е широко критикувана от борци срещу корупцията, а шовинистките изявления на политици в Анкара утежняват ситуацията. Българите продължават да искат милиарди като компенсации за депортациите, извършени през 1913 г.. Турците помнят по-скорошни депортации от българите от края на 80-те години, пише "Икономист".

Нападките срещу 750-хилядното турско малцинство в България са любима кауза на ксенофобската партия "Атака", но близо 1,4 млн. българи са пътували до Турция миналата година и тези посещения може би са по-добър белег за бъдещето, отколкото популизма на расистката партия, счита Икономист.
При все това, малцина от етническите турци в България чуват за горещите теми от новинарските емисии, излъчвани за тях.
Заедно с голяма част от останалото население, те гледат популярни сапунки, произведени в Турция.
Някои български семейства дори кръщават децата си на героите от сериала за любовната история на Мехмет и Инджи.
Туроператори се радват на цъфтящ бизнес от български туристи, които искат да посетят ресторантите, вилите и местата на срещите на звездната двойка, отбелязва списанието.

В статията се отбелязва също, че посещението на премиера Бойко Борисов в Анкара в края на януари, за да се види с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, донесе надежди за "ново начало" в двустранните отношения.
Двете страни се споразумяха за нови енергийни и транспортни връзки, които може да отслабят зависимостта на България от внос на руски газ.
Изглежда по-лесно да си приятел с турците в Турция, отколкото у дома, завършва статията в "Икономист".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4957 |05.02.2010 Чората скара съдии с управляващи . 2| 5135 |05.02.2010 Три пъти се люля земята под България нощес . 17| 17683 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7662 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads