Реклама / Ads
1| 2936 |04.10.2022 НОВИНИ

Икономист: Първият приоритет при преговори за съставяне на правителство трябва да е бюджета

.
Георги Вулджев
Първият приоритет при евентуални преговори за съставяне на правителство трябва да е състоянието на бюджета, което категорично се влошава, както видяхме от данните, които бяха изнесени от самото служебно правителство в началото на миналия месец
 

Това заяви по БНР икономистът Георги Вулджев, икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП):


"Мисля, че състоянието на бюджета е един проблем, на който не се обръщаше много голямо внимание от страна на предишното редовно правителство. Фокусът беше изцяло върху помагането на домакинствата и на бизнесите в условията на инфлационна криза, но в момента вече започват да се оформят и проблеми в самата фискална ситуация на държавата и мисля, че първата работа на едно ново правителство е да се опита в следващия бюджет да консолидира ситуацията, да подобри особено разходната политика, която през последните години стана твърде разпусната, което може да изисква за следващата година ограничаване на някои от разходите, особено разходите в социалната сфера, които достигнаха твърде високи нива особено с актуализацията от последната година".

 

"С оглед на настоящата политическа криза смятам, че шансовете за фискално консервативно правителство изглеждат много ниски, въпреки че това е наистина нещо, което се заформя като проблем, ако имаме още един бюджет с много дълбок дефицит", добави още икономистът:


"Съмнявам се, че политиците от ГЕРБ, поставени във власт, ще бъдат толкова консервативни, колкото бяха поне на думи в опозиция. Ако погледнем самите им предложения и контрапредложения по време на дебатите за актуализацията, те всъщност като отговор на актуализацията, предложена от правителството на "Продължаваме промяната“, предложиха още по-високи разходи и всъщност въпреки, че критикуваха правителството, че има твърде разпусната разходна политика, самите те не предложиха нещо по-затегнато в това отношение, така че се съмнявам, че дори правителство, водено от ГЕРБ би било по-фискално консервативно".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2803 |04.10.2022 Състоянието на бюджета да е първи приоритет при преговори за правителство, съветва икономист . 1| 4267 |01.10.2022 57-годишен от плевенско село е първият осъден за купуване на гласове за предстоящите избори . 1| 2624 |16.09.2022 Иван Таков: БСП в СОС има два приоритета тази есен - отопление на достъпна цена през зимата и социален бюджет за 2023 г. . 0| 2701 |15.09.2022 Радев: Образованието да стане стратегически национален приоритет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads