Реклама / Ads
0| 2890 |30.08.2022 НОВИНИ

Икономистът Лъчезар Богданов: Предишното управление подходи с „големия черпак“

.
Лъчезар Богданов Източник: стопкадър, Нова телевизия
Намекът на Финансовото министерство е: „Мислете, защото бюджетната стабилност на България и това, което вече 25 години имаме, не е даденост“. То не е постигано по инерция, а различни правителства са полагали усилия да не излезем твърде много извън чертата.
 

Това коментира пред Нова телевизия главният икономист от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов след като служебният министър на финансите Росица Велкова заяви вчера, че държавният бюджет няма да бъде актуализиран. Тя очерта мрачна финансова прогноза, като по думите й няма достатъчно пари за непредвидени разходи.

 

„Не сме зле - нещата не са стигнали дотам, но може и да стигнат, ако не се вземат съответните мерки”, смята той.

 

Според икономиста Владимир Сиркаров изнесените данни показват, че фискалната устойчивост е под риск. „За България като малка, развиваща се, отворена икономика, която е в паричен съвет, големите бюджетни дефицити поставят сериозни рискове“, уточни той.

 

Богданов обясни, че инфлацията помага за приходите в бюджета. „Колкото по-високи цени, доходи има в една икономика, толкова повече е основата за облагане. Тук, може би, има резерв в прогнозите на МФ. Може би, икономиката ще расте малко повече, данъчната основа ще е по-голяма, заплатите се вдигат“, допълни той.

 

Икономистът от Института за пазарна икономика смята, че проблемът е, че предишното управление е подходило с „големия черпак“ при различни мерки срещу инфлацията, за компенсации и други.

 

Сиркаров е почти сигурен, че ще има повишаване на разходите от следващия редовен кабинет. „За голямо съжаление политическите цели ще бъдат въплътени във фискалната политика все повече и повече. Едва ли ще видим преструктуриране на разходи. Едва ли някой политик в една подобна ситуация ще каже, че ще се орежат дадени разходи“, подчерта той.

 

„Червената лампичка за вдигането на данъците свети все по-червено. Смея да кажа, че има голям риск да видим увеличаване на данъци и от новия редовен кабинет. Надявам се ниската ставка и плоският данък да не бъдат пипани, защото това в кризисна ситуация би било с изключително негативен ефект“, предупреди Сиркаров.

 

Богданов акцентира на събираемостта на данъците. „Служебното правителство, като приходна администрация, може да си върши работата. Няма никаква пречка да продължат и НАП, и „Митниците“ да работят, за да не ни поставят в ситуацията в ъгъла, когато имаме огромен дефицит и пожарът гори, да търсим пожарни решения“, уточни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11647 |26.08.2022 Икономистът Георги Ангелов: Беше абсурдно при дефицит на газ да откажем осигурени танкери . 0| 3115 |10.08.2022 Икономистът Руслан Стефанов: Остава впечатление, че е решено да ни върнат в лапите на „Газпром“ . 0| 2773 |09.08.2022 Икономистът Петър Ганев: 20% от българите живеят в бедност, 10% са в крайна такава . 0| 3001 |02.08.2022 Лъчезар Костов: Управленски нихилизъм бе посещението на Кирил Петков в АЕЦ Козлодуй”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads