Реклама / Ads
1| 2184 |17.09.2024 НОВИНИ

Икономистът Михаил Кръстев: Начинът, по който се определя бюджетната рамка за идната година, е непрогнозируем

.
Икономистът Михаил Кръстев Източник: БГНЕС
„Важно е социалните плащания да не бъдат прекалено високи или прекалено ниски. Затова е нужен тристранният диалог между държава, синдикати и работодатели."
 

Това мнение изрази в ефира на NOVA NEWS икономистът Михаил Кръстев. Повод за думите му е идеята на служебното правителство да увеличи линията на бедност със 112 лева - от 526 на 638 лева.

 

Кръстев смята, че начинът, по който се определя бюджетната рамка за идната година, е непрогнозируем. Преди социалните плащания трябва да се направи разчет, уточни той и каза, че липсва отчетност.





„Проблемът не е в отчета, проблемът е в броя на хората, които са бедни. Бедността е прекалено голяма. Събираме капачки, даряват се раници, учебници – това означава бедни хора. Бедността създава прекалено много сътресения”, отбеляза на свой ред икономистът на КТ „Подкрепа” Атанас Кацарчев. По думите му линията на бедност трябва да е свързана с жизнения минимум.

 

Според Кацарчев 48% от домакинствата са под линията на бедност преди социалните плащания. Той определи тази линия като „смешна сума”. „Едно цивилизовано общество не би трябвало да допуска да има бедни, болни. Няма как в едно семейство да оставиш едното ти дете да гладува за сметка на другото”, изтъкна синдикалният икономист. Той сравни изчисленията - 1500 на човек месечно е минимумът на човек за съществуване, а линията на бедност е 600 лева.





Кръстев бе категоричен, че целта е все по-малко хора да имат нужда от социални плащания. Това може да стане с развитие на икономиката, предвидимостта на средата и ниска данъчна облагаемост, разясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2195 |17.09.2024 Външният министър на РСМ настоя България да се извини за "протоколната грешка" с липсващото знаме . 1| 2266 |17.09.2024 Столтенберг: Страните от НАТО сами да вземат решение дали Украйна да използва ракети с голям обсег срещу Русия . 1| 2233 |17.09.2024 Допълнителен градски транспорт в столицата за мача между Григор Димитров и Новак Джокович . 1| 2193 |17.09.2024 Проф. Хр. Караджов за изборите в САЩ: Десетки хиляди избиратели в конкретни щати могат да направят огромна разлика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads