Реклама / Ads
5| 4557 |07.11.2022 НОВИНИ

PR или акция? ”Възраждане искат да преименуват улица „Посланик Джеймс Пардю“ на ”Акад. Антон Дончев”

.
Джеймс Пардю Източник: БГНЕС
Днес от политическа партия ”Възраждане” реализираха поредната си инициатива, с която се стремят да изпъкнат поне малко в общественото пространство. Опит за оригиналност ли е това или поредната акция, която цели единствено евтин (PR) пиар. Реакцията на ”Възраждане” идва 11 дни, след като улица ”Посланик Джейм Пардю бе открита в София на 27- октомври 2022г.
 

Днес на пресконференция в БТА от политическа партия "Възраждане" поискаха новата улица "Посланик Джеймс Пардю" в София да бъде прекръстена на  "Акад. Антон Дончев". На пръв поглед какво толкова? Такива идеи за преименуване се срещат сравнително често в нашата съвременност, тъй като живеем в турболентни времена. Важното в случая е какво точно стои зад тази реакция на "Възраждане", закъсняла с цели единайсет дни? Дали не се крият други, по-големи интереси на фона на войната между Русия и Украйна, в която САЩ подкрепя Киев, а не Москва или е нещо съвсем дребно от типа на политически пиар с цел "повдигане на рейтигна"?

 

Очевидно е важно егото на лидера на "Възраждане" да бъде погалвано отвреме навреме като периодично се говори за партията му в публичното пространство. Анонсирането на идеята за промяна на името днес се състоя от: Александър Арангелов и Иво Русчев, които са народни представители в 48-я парламент, Деян Николов, секретар на "Възраждане" в град София и икономически съветник на ПГ на "Възраждане", Маргарита Махаева, която е председател на структурата на "Възраждане" в район "Надежда" (София). Няколко членове от структурата на партията в София също участваха. Това са: Петя Бояджиева,  Тодор Софрониев и Мирослав Христов.

 

Според възрожденците те ще "направят предложение улицата да бъде кръстена на българин с доказан принос." От "Възраждане" са категорично против кръщаването на столична улица в София Тех Парк на името на бившия американски посланик у нас Джеймс Пардю. Допълниха, че ще внесат искането за промяна днес в Столичния общински съвет. Председателят на столичната организация на партията Деян Николов призова да не "кръщаваме улици на човек, който е бил дълги години чужд разузнавач".
От "Възраждане" обясниха закъснялата с 11 дни своя реакция след взетото решение от Столичния общински съвет. Те едва сега научили за преименуването на улицата.

 

Обяснението на "Възраждане" звучи странно като се има предвид, че решението за наименуване на улица на посланик Пардю е взето по време на заседание на Столичния общински съвет в началото на юни тази година. От това става ясно, че времето за реакция не се ограничава в тези единайсет дни, а е с диапазон четири месеца. Освен приятел на страната ни, Джеймс Пардю е ценител и на българската култура и изкуство. Той е носител на орден „Стара планина“ първа степен „за изключително големи заслуги за евроатлантическата интеграция на България“. Очевидно не е само "бившия американски посланик у нас", както възрожденците се опитват да го представят.

 

На откриването на улицата "Посланик Джейм Пардю" през октомври присъстваха освен кметът на София Йорданка, посланика на САЩ Херо Мустафа, Нанси Шилър, която е президент на Фондация ”Америка за България”, както и синът на посланик Пардю – ген.-майор Пол Пардю. Пол изказа благодарност към всички, които са част от инициативата улица в София да носи името на баща му. Той благодари и на всички, които отдават дължимата почит за заслугите на родителите му.

 

Преди време бяхме свидетели как отново в БТА председателят на ПП "Взраждане" Костадин Костадинов разделя медиите на "черни" и "бели" като се опитва да изгони журналисти от пресконференции, обвинявайки ги, че са чуждестранни агенти, защото се финансират или взимат пари от фондация ”Америка за България”.

 

Дали истинските мотиви за преименуването на улицата от „Посланик Джеймс Пардю“ на „Акад. Антон Дончев“, е свързана с усета към родния успех, а не защото сегашното име на представителите на „Възраждане“ им звучи твърде американско, твърде английско и не по нашенски. "Възраждане" се страхуват от всякакво влияние и упорито твърдят, че защитават само българския интерес. Но дали наистина това е така? Дали наистина са толкова загрижени за българския просперитет, след като подобни постъпки заплашват да предизвикат дипломатически скандал и е възможно страната ни да се наложи да дава обяснения.

 

Като имаме предвид предишните изяви на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов  вероятно от „Възраждане“ се страхуват от всякакво чуждестранно влияние. Може след време българските възрожденци да поискат пълно преименуване на улици, които носят имена на руски, американски, френски и др. личности. Предстои да видим какво ще се случи в политическата ситуация, която към този момент изглежда доста заплетена, тъй като все още няма предложение за съставяне на правителство.

 

Като граждани пак останахме да се питаме на какво се дължи днешната постъпка на „Възраждане“, която освен алогична е и недостоверна? Това акция по вдигане на рейтинга ли е, за да се задържат в публичното пространство и какво стои зад този ход. Или просто поредната борба за внимание, която е присъща за малките деца, когато извисяват глас, за да ги чуят възрастните и да им обърнат внимание.

 

Няма нищо лошо, ще каже някой, в това да бъде именува улица "Акад. Антон Дончев". Разбира се, но нека "Възраждане" да бъдат добри креативни и да положат нужният труд и усилия. Да оформят и да внесат ново предложение, да направят проучвания къде ще е уместно да бъде именувана улица "Акад. Антон Дончев", а не да омаловажават чуждия труд и да се опитват да минат през него. В крайна сметка с действия от подобен тип само създават усещане за вътрешни неразбории и противоречие в държавата. От политически (PR) пиар постъпката им се превръща в политическо късогледство. Но колко е лесно, когато от „Възраждане“ се съизмерват само със себе си, защото във вроденият им нихилизъм не съществува нищо друго, а само отричане.

 

Инициативите на „Възраждане“ винаги са "буря в чаша вода" на фона на важните социални, икономически и политически въпроси, които страната ни има да решава. Важните битки за обществото ни предстоят и те са далеч от егото, себичността и личната изгода, които стоят в основата на подобни инициативи. Ключово е да успеем да се преборим за независимостта на гражданското ни общество, в което корупцията, кичът и популизмът няма да процъфтяват чрез подобни изказвания и намеци.

 

Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4053 |04.11.2022 Мир по Кремълски: Министерство на пропагандата и разстрели. Това ли искат родните миротворци? . 6| 5658 |04.11.2022 Дилов от ГЕРБ: С боб, царевица, димни сигнали и гълъби да гласуват избирателите, ако искат . 7| 2905 |04.11.2022 ”Възраждане” ще поиска от президента референдум за еврото . 8| 3971 |04.11.2022 Кирил Петков: С хартиените бюлетини ГЕРБ и ДПС искат да неутрализират ПП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads