Реклама / Ads
30| 11017 |10.01.2021 НОВИНИ

Илиян Василев: Да не си играем на геостратези, Русия чрез „Балкански поток“ диверсифицира газа за Сърбия

.
Илиян Василев Източник: БГНЕС
Националният интерес на България е да има много газ на най-ниски цени за потребителите. Не трябва да си играем на геостратези, това е болна амбиция на хора, които гледат карти. Природният газ е стока, а премиерът Бойко Борисов гледа на него като на съветски премиер или министър, който си мисли, че търгува с него. Това заяви енергийният експерт и дипломат Илиян Василев.
 

Единствената диверсификация, която се случи на 1 януари 2021 г. е, че Русия диверсифицира маршрута за доставката на своя природен газ за Сърбия, категоричен е Василев пред БГНЕС.

 

Според него страната ни наистина е получила възможност от началото на новата година да внася и азерски газ, но „дали това е така и дали е реално, нещата са твърде спорни“. Данните от гръцката точка Неа Месемврия показват, че не е имало регистрирани количества за физически поток на газ от Гърция към България в деня на 1 януари, когато премиерът говори в Петрич, че започваме да вкарваме азерския газ.

„Нивото на диверсификация, извън това, което е договорено от премиера и за което има заслуга българското правителство, е основно дело на различни частни компании. Те вкарват втечнен природен газ от Гърция, който е много по-евтин. Това се случва у нас от 2018 г. Внасяните количества неруска газ остават стабилни през годините. В момента достигат около 19-20%. Това са равнища, които не са се случили от 1 януари, а от преди това“, заяви Василев.

 

Той посочи, че основният проблем пред диверсификацията са задължителните количества газ, които ние трябва да купуваме по договорите си както с „Газпром“, така и с Азербайджан.

 

С Русия имаме договор до 2023 г. за внасянето на около 3 млрд. куб.м. годишно, като сме задължени да купуваме 80% или 2,4 млрд. От Баку трябва да внесем още 1 млрд., като тук фигурира и гаранция от 108 млн. долара, която може да бъде взета, ако не купуваме задължителните количества. „Големият проблем на азерския договор е, че премиерът нищо не каза за промяна на формулата. Така както промениха в Турция и Гърция“, предупреди енергийният експерт.

 

Според него, ако има реална диверсификация на източниците на доставка, ако се махнат задължителните количества, а „take or pay” се предоговори и намали, тогава имаме всички предпоставки природният газ да стане доста привлекателен на нашия пазар.

 

„Най-атрактивни са капацитетите за газово съхранение. Правителството от 10 години говори за увеличаването на капацитета на газовото хранилище „Чирен“. За да реализираме истинските възможности на природния газ трябва да осигурим максимална възможност за търговия и предлагане в най-оптималните варианти от много източници и съхранение“, заяви Василев.

 

Що се отнася до идеята на територията на страната ни да бъде изграден газовият хъб „Балкан“, той смята, че това са по-скоро политически декларации.

„За голямо съжаление премиерът Борисов разбира природния газ на равнище съветски министър или съветски премиер, който си мисли, че той търгува с природния газ, той прави инфраструктура и т.н. Природният газ е стока той се търгува и определя от пазара“, подчерта Василев.

 

Той посочи, че „Газпром“ няма да ни продадат нито кубик за този хъб, защото цялото им количество, което ще минава през наша територия е транзитно. „Има смисъл да инвестираш в инфраструктура, ако увеличиш предлагането“, заяви експертът.

Василев предупреди, че трябва да се откажем от идеята да се правим на геостратези.

„Глупост е твърдението, че сме геостратегическа държава, съответно ние с вас сме геостратегически българи. Това е една болна амбиция на хора, които гледат карти и си мислят, че времето, в което са на власт, им дава изключителната възможност да си играят на големи умове, проектанти и на гранд дизайнери. От национален интерес е да има много газ на най-ниски цени за масата потребители“, категоричен е Илиян Василев.

 

Вместо това се случва нещо недопустимо: „Газекспорт“ продължава да плаща най-ниските тарифи за използване на българската газопреносна мрежа, той плаща по-евтино дори от… „Булгаргаз“, когато последният трябва да я използва.

„Тогава за какъв национален интерес, за каква геостратегия става дума. Геостратегията е занятие за г-н Путин, който чрез геостратегически проекти харчи десетки милиарди, които отиват в неговите олигарси. Тази болест явно е прихваната и от нас. Но г-н Путин има държава, която е богата на ресурси. Ние не сме богата държава и трябва по-умно да си управляваме ресурсите“, призова Василев.

Една от причините премиерът Бойко Борисов да не направи официално откриване на газопровода „Балкански поток“, както го стори сръбският президент Александър Вучич е, че „здраво е нагазил в конфликт с регулаторната и правна рамка на Европейския съюз“.

 

Василев заяви, че при изграждането на „Балкански поток“ сме се възползвали от пролука в Директива 73 от 2009 г., която е позволявала да се освободят от еврорегулиране газопроводите, които влизат от трети страни. Този пропуск е поправен през април 2019 г. В новата директива изрично се казва, че газопроводите от трети страни, които влизат на територията на ЕС, задължително подлежат на еврорегулации.

 

„Това затвори вратичката за третиране на нашия газопровод като разширение. Цялата игра с имената беше замислена веднага след края на „Южен поток“ от правния екип и съветниците на „Газпром“. Те посъветваха българското правителство и „Булгартрансгаз“ да прибегне до тези игри. Тази директива така и не беше транспонирана в българското законодателство. Нарочно, за да представят „Балкански поток“ като разширение“, обясни Василев.

 

„Борисов много добре знае, че в момента, в който този газопровод тръгне да работи, тогава той трябва да бъде регулиран от ЕС. Тарифите дори не са съгласувани с Асоциацията на енергийните регулатори. Ще има разследване за начина, по който са изразходвани парите“, добави той.

 

По отношение на американските санкции там изрично се споменава, че те няма да налагат санкции на политически фигури от страни-партньори по НАТО. Санкциите ще бъдат умни, които ще бъдат наложени върху компаниите, които застраховат газопровода, които го сертифицират. Такъв е случаят сега с норвежката компания, която отговаряше за сертифицирането на „Северен поток 2“. „Ние можем да очакваме тези санкции от Америка след 20 януари, когато дойде новата администрация на Джо Байдън“, прогнозира Василев.

 

Той смята, че „Балкански поток“ ще изиграе своята роля само при положение, че се освободят изходните му капацитети и търговците могат да го използват, за да навлязат на пазарите на Сърбия, СР Македония и всички други пазари. Дотогава ще наблюдаваме две конкуриращите се версии за „Южния газов коридор“.

 

„Едната е руската, която е продължение на версията за „Южен поток“, въплъщаваща се в момента в „Турски поток“. В тази геостратегическа игра руската версия се реализира от Русия, Турция, България, Сърбия, Унгария. Ние избрахме да играем в руската. Другата европейска версия, която се подкрепя от САЩ, се реализира от Азербайджан, през терминалите за ВПГ в Турция, Гърция и Хърватия. Там газът минава през Турция, Гърция и Италия. Забележете, Турция играе и в двата варианта, а ние само в руския. Това говори всичко за големите умения на главния геостратег на Републиката г-н Борисов. В Русия има един израз, че когато Владимир Путин започне да говори за геостратегически проекти, това означава, че ще се краде яко“, обобщи Илиян Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6112 |05.01.2021 Илиян Василев: Ето ги тарикатите - за тях било важно здравето, не толкова правата на избирателите . 42| 39390 |03.01.2021 Д-р Цветеслава Гълъбова: Научих, че премиерът, понеже е тънък народопсихолог, ни е оставил да се наиграем . 38| 9843 |31.12.2020 Илиян Василев: Бъдещето е оптимистично и там Борисовци няма . 5| 11111 |29.12.2020 Цв. Василев: Моралните убийци на адвокат Мартин Апостолов са юдата Бисер Лазов, Пеевски, Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads