Реклама / Ads
15| 9172 |09.11.2015 НОВИНИ

Илиян Василев: Случващото се с "Виваком" е ехо от битката между БГ олигарсите

.
Информациите, че неизвестна фирма с неясни капитали, зад която вероятно стои близък до Кремъл олигарх, се кани да придобие "Виваком", е ехо от битката между българските олигарси, коментира енергийният експерт Илиян Василев в неделя пред БНР.
 
"Единият от тях гледа да си запази стратегическия актив и тъй като не може да го направи пряко, търси посредници. На този етап посредници за придобиване на такива активи се намират много трудно, тъй като сделката е с изключително висок политически риск и затова на сцената се явяват посредници с някаква свързаност с руски капитали", каза Василев, който е бивш български посланик в Москва.

"Това, което се случва е, че след като и последният от енергийните проекти прекъсна, като че ли придобиването на подобни активи и възможността чрез контрола върху тях да се финансират и политически проекти, свързани с укрепване на едно или друго влияние. Другият проблем е, че държавата няма особена имунна защита срещу подобни атаки отвън. Отдавна се говори за това, че стратегическите активи, които имаме, не са защитени. Нямаме задължителното разкриване на крайния собственик, нямаме задължителното вето, което държавата трябва да упражнява", коментира Василев.

Той смята, че извънредното законодателство по повод на КТБ, което беше гласувано тази седмица в парламента, е закъсняла стъпка. Шансовете за успех са доста скромни предвид на това, че вече пътят за връщане на контрола на държавата върху активите, които са финансирани с кредити от КТБ, е много по-труден, каза Илиян Василев.

"Не виждам логика в това да се вайкаме, че няма да се намери достоен човек за този пост", коментира той по повод предстоящия избор на нов управител на БНБ. "Аз познавам много такива достойни хора и единствената причина да не излизат на преден план е тази мрежа на зависимости, която не позволява на хората с качества да излизат напред", каза Илиян Василев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 10675 |05.11.2015 Ил. Василев: Москва дестабилизира "Борисов II" по три пункта . 14| 4668 |04.11.2015 Илиян Василев: Ако спре реформата в МВР, няма да има никакви реформи . 5| 4603 |28.10.2015 Витков и Мицов, избрани: Ще вадим на светло случващото се в ОС . 27| 7668 |15.10.2015 Цветан Василев: Политико-криминален съюз поиска безвъзмездно активите на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads