Реклама / Ads
0| 3862 |17.10.2023 НОВИНИ

Има опасност от хуманитарна катастрофа в Газа

.
 

Живеещите в този изключително гъсто населен район са принудени да търсят вода от замърсени източници. Това ще доведе до разпространение на болести, смятат експерти. 

"Ето защо е абсолютно фундаментално да ни бъде позволено да внасяме гориво в ивицата Газа за помпените станции в ивицата, така че да потече чиста питейна вода", заяви пред BBC Джулиет Тума, директорът на комуникациите на UNRWA.

 

Ивицата Газа е една от най-гъсто населените територии в света с над 2 млн. души население. Населението се отличава с това, че поддържа постоянен темп на бърз растеж. Поради тази причина Газа има гъстота на населението подобна на тази в Лондон. Много области са до шест пъти по-гъсти.

 

Сериозният недостиг на вода в Газа след пълната блокада на анклава от Израел се “превърна във въпрос на живот и смърт“, според ООН.

 

В отчаянието си да намерят вода жители на Газа започнаха да копаят кладенци в райони в близост до морето. Три големи инсталации за обезсоляване в Газа преустановиха работа поради ограничения на захранването, наложени от блокадата на Израел.

 

В неделя министърът на енергетиката на Израел каза, че решението за подновяване на водоснабдяването на части от южната част на Газа е било договорено между премиера Бенямин Нетаняху и президента на САЩ Джо Байдън.


В понеделник обаче групировката "Хамас" заяви, че Тел Авив все още не е възобновил доставките на вода за ивицата, въпреки обещанието. Израелски служители посочват, цитирани от агенция "Ройтерс", че малко вода се доставя на район в южната част на анклава.


Проблемът с чистата питейна вода за ивицата Газа не е налице след възобновяването на конфликта на 7 октомври. Преди последното насилие водоснабдяването на Газа вече не беше в състояние да отговори на минималните изисквания на Световната здравна организация за дневна консумация на вода на глава от населението.


Единственият естествен източник на вода в ивицата Газа е басейнът на крайбрежния водоносен хоризонт (подпочвени води), който минава по протежение на източния бряг на Средиземно море от северния Синайски полуостров в Египет, през Газа и в Израел. Проучване от 2020 г. в списание "Вода“ установи, че качеството на подпочвените води във водоносния хоризонт се е "влошило бързо“ до голяма степен заради бързото изпомпване.


Водоносният хоризонт също е замърсен от непречистени отпадъчни води, оставяйки 96,2% от битовата вода от водоносния хоризонт неподходяща за пиене, според доклад от 2020 г. на B’Tselem, Израелският информационен център за правата на човека в окупираните територии.


В резултат на това 97% от жителите на Газа разчитат на нерегламентирани частни цистерни за вода и дребномащабни, често захранвани със слънчева енергия инсталации за обезсоляване на питейна вода, според данни на Световната банка.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4710 |17.10.2023 Тихомир Безлов: Там, където е "Хамас", ситуацията в много отношения прилича на Ислямска държава . 0| 3958 |17.10.2023 Байдън заминава на посещение в Израел . 2| 3824 |17.10.2023 Британското разузнаване: Руска наемническа група вербува под прикритието на "доброволци" бойци на "Вагнер" . 0| 3893 |17.10.2023 ЕРМ Запад стартира пилотен проект по полагане на екокабели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads