Реклама / Ads
0| 3455 |18.08.2022 НОВИНИ

ДБ и ПП имат време до 27 август да решат дали ще са заедно на изборите. После ще е късно

.
До 27 август “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” ще трябва да решат дали да се явят заедно на изборите. Това е срокът, в който формациите биха могли да променят регистрацията си в ЦИК. След това ще бъде късно.
 

Това стана ясно от думите на Камелия Нейкова, председател на изборната комисия. 

От ПП все още не са затворили вратата за съвместно явяване с ДБ, но искат решението да бъде взето след направен анализ на ползите. Има такива, но партията на Кирил Петков се притеснява, че ще загуби електорат при евентуално обединение. 

 

Двете формации подадоха заявления в ЦИК за явяване на изборите поотделно, но посочиха, че могат да направят промени, ако се вземе различно решение. Такова се очаква скоро. 

 

Според законовия текст в Изборния кодекс може да се правят промени в състава или наименованието на регистрирана коалиция, т.е. ако някоя от съставните партии реши да напусне, коалицията ще остане регистрирана за изборите, ако в нея са останали поне две партии. В регистрирана коалиция може да се включи и друга партия. Но коалиция в коалиция мисля, че закона не допуска - това е допустимо в избори за общински съветници и кметове, когато се създават местни коалиции", обясни Нейкова пред Българската национална телевизия.

 

Според предварителните избирателни списъци броят на избирателите е малко над 6 млн. и 661 хиляди. Това са хората с избирателни права, независимо дали живеят в България или в чужбина. При тези избори няма изискване за уседналост, каквото има при местни избори и при избори за членове на ЕП, добави председателят на ЦИК.

Не е необходимо закупуване на нови машини - те са толкова, колкото бяха през ноември - 12 837 устройства, които се намират в склада. 

 

"Ще бъдат отделени отново машини - на предишните избори бяха около 400 за разяснителна кампания, които ще бъдат предоставени в изборните райони и съответните общини и всеки избирател, който желае чрез демо версия да опита да гласува с машина, ако все още има някакво притеснение за това", каза Нейкова.


Тя подчерта, че модифициране на софтуера към този момент не се налага.

До края на деня ГД “ГРАО” ще върне резултатите от проверката за партиите, регистрирали се в ЦИК. Възможно е някои от тези регистрации да бъдат заличени, ако се докаже, че коалицията не е събрала нужния брой подписи и има фиктивни лица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2822 |18.08.2022 НОИ изплаща пенсиите на лица с изтекъл срок на инвалидността до 30 юни 2022 г. през целия август . 0| 2729 |17.08.2022 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части от София . 0| 4409 |16.08.2022 Демерджиев: Имоти на МВР по времето на Рашков са ползвани за частни партита, обществени поръчки са предопределяни . 0| 2748 |16.08.2022 “Газпром” предупреждава за нови поскъпвания още преди зимата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads