Реклама / Ads
3| 4960 |15.05.2009 НОВИНИ

Имотните акули подвиха опашки

.
голф игрище
В криза всеки губи по нещо. Имотните агенции – пазара, продавачите – купувачи, а община Поморие като нищо може да се раздели с цели 2500 дка, пише в днешния си брой вестник Сега.
 

Божидар Божков

В края на 90-те години един британски журналист посетил Рила и пропътувал от край до край маршрута на единствената ни оцеляла теснолинейка. След това призова пламенно от пресата на Острова: посетете България, преди акулите от агенциите за недвижими имоти да се настанят там и да я превземат.

Малко по-късно те действително я превзеха. А какво се случи след това, знаят всички. Днес обаче има надежда на хоризонта. Достатъчно е да се разлисти вестник за обяви и да се сравни брой от началото на миналата година и от тази седмица. През лятото на 2008 г. само в Бургас са оперирали 150 фирми. Днес те вече са 75 и продължават да намаляват. Онези, които някога са рекламирали на цяла страница, в момента се задоволяват със скромни карета. Огромните рекламни пана са свалени, офисите в скъпия център се освобождават, текат и уволнения сред брокерите. По морето е пълно със замразени строежи, а курортите ни за първа година няма да посрещнат новия сезон с купчините кал и пясък. Една добра новина...

"На практика пазар на имоти вече няма. Той се срути през октомври миналата година. Тогава ни удари кризата", споделя не особено радостно шефът на "Омега" Борис Къдрев. Неговата агенция се намира в центъра на Бургас, но удобното й разположение не значи, че стагнацията я е подминала. Сделки вече няма, защото банките се страхуват да отпускат заеми и кредитират слабо. Поради което клиентите само оглеждат, но не купуват.

Най-ярко кризата личи в Службата по вписванията

Миналия април там са били входирани 657 новозакупени имота. Миналия месец са били само 32. Местен нотариус, който не желае известност, признава, че изповядваните сделки за реално купени жилища, а не такива, прехвърлени между роднини, сега са едва 3-4 на седмица. Само преди година той и колегите му са заверявали по 30-40 на ден.

Невероятно, но катастрофата с пазара за недвижими имоти радва някои от бранша. Силвия Бенчева от "Бургас сити" смята, че няма нищо притеснително. "Да, кризата ни удари, но тя има и оздравителен смисъл. От януари 2008 беше ясно, че цените на имотите са прекалено високи за българския потребител. За мен нещата не са толкова апокалиптични - когато нещо тръгва нагоре, е нормално после да се спусне надолу. Не може да имаме стандарт на живот като в Третия свят, а цени на имотите като във Великобритания", смята тя. Силвия признава, че нейната агенция, както и останалите оцелели в момента съществуват единствено от предлагане на апартаменти под наем.

Една от най-честите случки, която през 2006-2008 г. можеше да споходи датчанин, швед или британец в Слънчев бряг, бе да му бъде предложена имотна сделка направо в таксито. Шофьорите в комплекса вършеха това по съвместителство с бедния си английски речник. Достатъчно бе да чуят, че някой чужденец се възхищава от България, и веднага му обясняваха, че ей сега ще го заведат на един обект, където може да си намери апартамент за чудо и приказ, за да идва в тази красива държава винаги. Хем иностранецът можеше да вземе, че и да си купи нещо, хем шофьорчето заработваше комисиона. Такива странични доходи трупаха и администраторките по хотелите. Дори адвокати се изявяваха като брокери, а в крайморските общини бе публична тайна, че техническите сътрудници, използвайки добрите си служебни връзки със строителни фирми и агенции за недвижими имоти, смятаха за най-нормално да допълнят заплатата си с подобни на пръв поглед несъвместими с официалните им задължения "услуги".

Изобщо в последните три години с недвижими имоти се занимаваше куцо и сакато

Даже и фирми, опериращи на съвсем други територии, се насочиха към "златната ябълка" - недвижимите имоти. Дори бургаската телевизия СКАТ създаде "СКАТ инвест". "Беше ясно, че балонът ще се спука. Външните за бранша лица никога не са разглеждали купувачите като реални клиенти, а единствено като обект за допълнителна печалба", коментира Силвия. Теренът се е изчистил и от спекулантите - тези, които купуват жилища на килограм, често по интернет и дори без никога да са стъпвали в тях, с единствената цел после да ги препродадат с печалба.

Освен финансовата криза, довела до сегашния страх у банките да отпускат ипотечни кредити, другата причина за липса на сделки е и в ината на продавачите. "Купувачите чакат цените да паднат, а продавачите не искат да ги свалят. Ако има някакви сделки сега, те са съвсем инцидентни. Аз лично не очаквам цените, особено на качественото строителство, да паднат с повече от 15-20 %. Ако някъде биват понижени с повече, то вероятно не става дума за качествен строеж. Тези смешни прогнози, че, видите ли, ще има намаления със 70%, които постоянно чувам по медиите, са нереални", заявява шефът на "Омега".

Той обаче признава, че все пак има едни клиенти, за които финансовата криза като че не съществува. "Единствени реални купувачи в момента са руснаците. За тях проблемът явно е не в наличието на пари, а в това как да ги изнесат в България", разказва Борис Къдрев. Впрочем, явно неслучайно интернет сайтът на агенцията му е изцяло преведен на руски.

За разлика от руснаците, британците, които в миналото бяха любим контрагент за сделки с имоти у нас, вече са избягали. Има дори ужилени. Но тъй като кризата в самата Великобритания настъпи значително по-рано, много британци се усетиха навреме и все пак успяха да си продадат имотите у нас. На практика те са продали жилището си по-евтино, отколкото са го купили. Но не им пука, защото това се компенсира от девалвацията на паунда спрямо еврото.

---------

ОДИСЕЯТА НА ЕДИН ГОЛФ КОМПЛЕКС

Но един ирландец нямаше късмета да се отърве навреме от имота си в България. Преди три години той си купил 2500 кв.м двор с къща в гр. Каблешково за 70 лева на кв.м. Подлъган от шумни реклами, че там ще се гради най-големият ваканционен обект за последните години в България - голф комплекс колкото град върху 2500 дка в местността Хижата. Началото на градежа действително бе обявено с пищна церемония, но до днес теренът си стои все така девствен, а ирландецът, появил се само два пъти в Каблешково, се чуди какво да прави с неговите 2500 квадрата. Метнал е върху оградата обява, че продава на същата цена отпреди три години. Купувачи няма. В самото Каблешково сделки с имоти не са извършвани от миналото лято и въобще не е ясно каква е в момента пазарната цена на терените.

Собствениците на миражния голф комплекс упорито отричат, че липсата му се дължи на кризата, макар да е очевидно. Той трябваше да се изгради от фирма "Кабланд", чийто управител има различни имена за различните си изяви. Като инвеститор на голф комплекса той се представяше за натурализирания италианец ДариоТомалети. Но като лидер на партия "Другата България" днес се изявява като българина Божидар Томалевски.

Декарите бяха общински, но заради странно ниската цена, дадена им от община Поморие - 15 стотинки на кв.м, тя получи само 20% от собствеността на "Кабланд". Другите са на частната фирма "Ен Джи Би кънсалтинг". Същевременно целият терен беше юридически прехвърлен на "Кабланд". В момент на криза, когато банките не кредитират, а инвеститорът не строи, в Поморийската община са силно обезпокоени, че реално могат да загубят този терен. Самият Томалети-Томалевски заяви пред "Сега", че няма нищо страшно. "Продължаваме да работим с пълна сила. Всичко върви по план, ние си придвижваме документите за инфраструктурата и очакваме да ни дадат отстъпени права за прокарване на тръбопроводи", казва той.

Шефът на общинския съвет в Поморие Янчо Славов обаче е скептичен: "Те получиха терен, сега ни притискат да им дадем отстъпено право за строеж на инфраструктура извън основния терен, което е за вечни времена, и после очевидно смятат да препродадат на трети лица. Те нямат проект, нямат и строително разрешително, а сроковете за получаването им изтичат през 2010 година". От общината показват и документ, подписан от Томалети, от който се вижда, че "Кабланд" е стартирала процедура за изключването й от общото дружество. Тъй като прогнозите са, че до 2010 г. финансовата криза въобще няма да е отшумяла, Поморие може да се окаже и доста пострадала със загубени цели 2500 дка. (в. Сега)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5348 |14.05.2009 Арестуваха Демби по дело за грабеж . 1| 4894 |15.05.2009 Нов музеен център в Източните Родопи . 0| 4723 |14.05.2009 Faith No More твърдо идват за SPIRIT of Burgas . 18| 5917 |14.05.2009 Бойко не е покровителствал Сретен Йосич

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads