Реклама / Ads
1| 4404 |09.08.2023 НОВИНИ

От императорските извори в Хисаря, през сензацията Старосел до избите в Мелник

.
Хисаря
Лятото безспорно е време за почивка на море или планина, но човек трябва да обръща внимание и на духовните си стремления, за да бъде човек в пълния смисъл на думата. Културният туризъм у нас традиционно е един от основните отрасли в туристическия бранш. Ще направим една виртуална обиколка из най-често посещаваните археологически резервати у нас, за да усетим непосилната лекота на битието.
 

Започваме обиколката си в Хисаря. Когато чуят името, повечето от нас се сещат за курорта за балнеолечение, известен с минералните си извори. Но не само те заслужават внимание - историята на това населено място е още по-древна, интересна и вълнуваща. Според археологическите данни тук е съществувало селище още през 6 век преди Христос. По късно на мястото на днешния град Хисаря възниква тракийско селище, което е свързано с грандиозния култов комплекс с царски дворец край Старосел, открит чак в началото на 21 век. Но най-бляскавите години на това населено място тепърва предстоят.

 

През 1 век след Христа Балканският полуостров става част от Римската империя. Научил за лечебната сила на минералните извори, римският император Диоклециан се установява за известно време тук, за да лекува болежките си. Той е толкова впечатлен от античното селище и природните му богатства, че през 293 година му дава статут на град, който е наречен в негова чест – Диоклецианопол (Diocletianopolis) или градът на Диоклециан. Това дава началото на разцвета на града.

 

С цел собствената си протекция в началото на 4 век Диоклецианопол е напълно обграден с каменни крепостни стени. В по-голямата си част те са запазени и до днес. Дори нещо повече. Степента на съхранение на укрепителната система, както и оригиналността на архитектурата, нарежда днес римския град Диоклецианопол на едно от първите места в цяла Европа. В миналото те са били защитени допълнително от ров и земен вал.

 

И наистина, крепостните стени на Диоклецианопол са респектиращи по своя размер. Цифрите сами говорят за себе си: стените обръщат площ от 200 000 квадратни метра; общата дължина на крепостното ограждение е 2327 метра; дебелината на стените варира от 2,6 до 4 метра, а средната височина е 11 метра, на места достига до 12,5 метра, най-висока е южната крепостна стена е 13 метра.

 

В непосредствена близост до Хисаря се намира тракийският култов комплекс край село Старосел. Той е археологическа сензация със световна слава. Състои се от два тракийски храма, вкопани под могилен насип. През 2000 г. Георги Китов се натъква на основния храм (от V в пр. Хр.), който се намира в Четиньова могила. През 2002 г бял свят вижда и единствената гробница-хероон с колонада, разположена в могилата Хоризонт.

 

Тук за пореден път ще имате възможността да се възхитите на творческия гений на траките, ненадминати майстори на строителството, архитектурата и приложните изкуства.

 

Ще можете също така да попаднете в древна тракийска гробница, което само по себе си е неповторимо преживяване. Според учените, това е последният дом на могъщия владетел Ситалк на Одриското царство.

 

Тракийският култов храм датира от от V – IV в пр. Хр. И е най-големият царски комплекс с мавзолей открит досега. Храмът впечатлява с внушителна ограда /крепида/ от каменни блокове, парадно стълбище с коридор и култова площадка. Входът е очертан с плочи с пластична и цветна украса. Вътрешното помещение е кръгла куполна камера с полуколони и цветни орнаменти. От северната страна на храма се намира вкопана скална вана за производство и съхранение на вино. При разкопките в нея са намерени съдове за пиене на вино и цедилки.

 

Продължаваме обиколката си и стигаме на 7 км от Ямбол, където се намира единственият в България запазен голям тракийски античен град – Древният Кабиле. Той има шанса да е съхранен и до днес, за разлика от Севтополис, останал под язовир „Копринка“ или другия голям тракийски град - Филипопол, върху който пък е застроен съвременен град. Кабиле е почти изцяло проучен и е лесно достъпен за туристи. Архитектурните останки са впечатляващи, като голяма част от тях са консервирани и реставрирани.

 

Археологическият резерват е в списъка на 100-те национални туристически обектa, под номер 99. Характерното за обекта е, че дава уникална възможност за своеобразно пътуване през времето със „спирки”: Праистория, Тракийска епоха, Елинистичен период, Римска епоха, Ранно Средновековие.

 

Кабиле възниква към края на ІІ хил. пр. Хр. край голям култов център на възвишението „Зайчи връх“. През античността градът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа. Според историческите сведения, Кабиле е превзет от Филип Македонски през 341 г. пр. Хр., а по-късно за известно време в него е пребивавал и синът му Александър ІІІ Велики Македонски.

 

През първата половина на ІІІ в. пр. Хр. Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Кабиле е и единственият град във вътрешността на Тракия, който имал собствена монетарница, където са сечени царски и градски емисии в периода ІІІ - ІІ в. пр. Хр. След превземането му от римляните, от началото на ІІ в. сл. Хр. Кабиле се превръща в един от двата най-големи римски военни лагери в провинция Тракия. Градът престава да съществува, след като аварите го разрушават в края на VІ в.

 

В жегите през лятото консумацията на вино, и в частност на бяло вино, е неизменна част от културното преживяване на туристите. В България виненият туризъм се появява през 90-те години на XX век. Сам по себе си, този вид туризъм включва дегустация, консумация или закупуване на вино от самия източник или в близост до него. Предимство му е, че той може да се практикува целогодишно. Според статистически данни, в момента в България съществуват 174 винарски изби, част от които предлагат условия за практикуване на винен туризъм. Най-честите сортове бели вина, които вървят през лятото, са шардоне, совиньон блан и мускат.

 

Комплексът за винен туризъм край село Старосел е едно от местата, които задължително трябва да посетите, ако сте почитател на хубавото вино. Той е локализиран в подножието на историческия хълм край село Старосел и предлага разнообразни забавления на посетителите си – туристически преходи, джип-сафари, пейнтбол, езда и курсове по гмуркане. Мястото е изключително подходящо за двойки, които искат да дегустират висококачествено вино и да се забавляват сред природата.

 

Ако се намирате в столицата, най-лесно би било да посетите Домът на виното, който се намира в най-старата изба в района на София и съчетава в себе си автентична атмосфера и модерен дизайн. Освен историята на винопроизводството в България, в момента там са представени и 19 от най-добрите производители в България. Избата предлага богата колекция от над 150 вида вина и спиртни напитки, всяка от които може да бъде дегустирана с вещото съдействие на професионални енолози.

 

Няма как да пропуснем Мелник, когато става дума за вино. Сред атракциите на града са множеството изби, в които можете да опитате червено сухо и полусухо вино от Широка мелнишка лоза и бяло сухо букет от 6-7 сорта бяло българско грозде, което расте в Мелнишкия регион.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2936 |24.07.2022 Голям пожар изпепели седем постройки в бургаското село Изворище . 0| 3265 |14.10.2021 Николай Велчев: СО няма интерес да стопанисва минералните извори и баните . 0| 3667 |20.12.2018 Столичани на протест в защита на минералните извори и бани . 0| 5147 |05.08.2017 Хеликоптер започва да гаси пожара край с. Изворище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads