Реклама / Ads
5| 2817 |20.04.2021 НОВИНИ

Имунолог: Комбинирането на два типа ваксини е рискован ход

.
Комбинирането на два типа ваксини е доста рискован ход. Това трябва да се прави само в краен случай. Думите са на имунолог и кънтят на фона на идеята на здравния министър от миналата седмица хората, които не желаят втора инжекция от препарата срещу COVID-19 на AstraZeneca, да получат втора доза от иРНК ваксина. Казано с други думи - ваксинационен коктейл. Какви са ползите от това и има ли рискове обаче, не е известно. Причината - липсват медицински доказателства.
 

Към днешна дата няколко държави провеждат подобни проучвания. Те обаче са на твърде ранен етап. Въпреки това миналата седмица здравният министър проф. Костадин Ангелов излезе пред журналисти и заяви - гражданите ще имат възможност да изберат иРНК ваксина, ако не желаят втора инжекция от препарата на Оксфордския университет. И то само ден, след като гордо заяви, че решенията у нас се вземат на база категорични медицински доказателства. Може. 

 

Никой от журналистите на място обаче не реагира, не зададе и въпроси - има ли данни здравното министерство за положителния ефект от подобно смесване и най-вече - безопасно ли е. ФрогНюз потърси вирусологът проф. Радка Аргирова за коментар. Пред медията ни тя заяви - подобно изказване е проява на безотговорност и потвърди - доказателства няма. 

 

Темата продължава да е в периферията на общественото внимание вече дни наред. Вчера здравните власти дадоха брифинг, на който обявиха как ще се процедира с втората доза от AstraZeneca. “Ваксинационен коктейл” все пак ще е възможен, но под условие - 84 дни да са минали от първата доза с препарата на Оксфорд.

 

“Макар и да не са завършени клиничните проучвания, има ентусиазъм, че би могло да сработи тази система”, посочи пред bTV имунологът доц. д-р Снежина Михайлова-Кандиларова.

 

“Всичките ваксини до момента, които са разработени и са в употреба, имат висока ваксинална защита. Вероятно това дава още едно предимство да се опитват тези ваксини да бъдат комбинирани по някакъв начин“, каза тя.

 

Според наличните към момента данни, които са твърде оскъдни, за да водят до категорични заключения, имунният отговор срещу COVID-19 в действителност се подобрява при смесването на различни ваксини. 

 

Идеята на здравния министър дойде и буквално часове след като представителят на Световната здравна организация у нас - проф. Михаил Околийски се обяви против подобни хрумвания. Днес Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата категорично заяви: 

 

“На този етап няма научни данни за абсолютната безопасност и изграждането на ваксинална ефикасност при комбинирането на векторна с РНК ваксина. Лично аз съм малко скептичен и по-скоро притеснен за комбиниране на тези ваксини”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2986 |12.04.2021 Два прототипа на българска ваксина срещу COVID-19 разработват в БАН . 7| 3753 |03.04.2021 Проф. Александрова: Комбинирането на ваксини не е нещо ново . 4| 3623 |07.03.2021 Имунолог: Правилно е отварянето на заведенията, не и спирането на плановия прием . 11| 4102 |15.01.2021 Имунолог: Макар и ваксинирани, и на Коледа ще сме с маски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads