Реклама / Ads
15| 5005 |27.02.2021 НОВИНИ

Проф. Кантарджиев ни увери, че нещата не били с толкова черни краски

.
Имаше какво да се наваксва и мисля, че щабът по ваксинацията направи много хубаво така, че отвори коридорите. Българите са така, че чакат да видят какво ще им стане на другите. Нещата не са в толкова сиви и с черни краски. Пристигат нови количества от AstraZeneca, чакат се довечера. Има разработен план. В понеделник се чакат 12 хиляди дози на Pfizer. На много места още работят зелените коридори. Проблемът е за целия свят, не е само за България.
 

Това заяви в ефира на bTV проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Ваксинацията у нас отново започна сякаш да буксува, след като само за няколко дни голям наплив от желаещи и зелени коридори, се оказа, че може би ще има проблеми с доставките и недостиг на количества от препарата срещу COVID-19 на AstraZeneca. Появиха се и притеснения - ще има ли достатъчно количества, за да се постави втора доза от препарата на вече ваксинираните?

 

Изведнъж се оказа, че и първата доза от иначе двудозовите препарати е достатъчно от епидемиологична гледна точка. Това сякаш не бе обяснено в началото.

 

"От епидемиологична точка важна е първата доза. Тя прави имунитет в голям процент от населението. Във втората доза с 10-15% се повишава имунния отговор. Втората доза се прави, за да имаме високо покритие в населението. Генетиката на човека е такава, че известен процент от хората не реагират на първата доза. Хубаво е втората доза да се сложи в периода, посочен в кратката характеристика. Решихме в десетата седмица да се слага втората доза от Оксфордската ваксина. У нас винаги се създава недоверие от хора, които много говорят, но не са експерти в областта", коментира Кантарджиев и допълни:

 

"Казали му... Абе какво са ти казали?".

 

Той бе категоричен - щом ваксините минат одобрение в европейския лекарствен регулатор, значи са безопасни. Освен това всички препарати срещу COVID-19, получили зелена светлина от ЕМА до момента пазят от тежките случаи на инфекцията, леталния край и влизането в болница.

 

Кантарджиев бе категоричен - една доза от ваксината за преболедувалите е достатъчна, но те може и да не се ваксинират.

 

По отношение отварянето на ресторантите от 1 март, Кантарджиев посочи:

 

"Ресторантите не са местата, на които става най-голямото заразяване". По думите му не се изключва възможността да има промяна в решението нощните заведения да отворят на 1 април, ако има пик на инфекцията. Ако нещата обаче се запазят с този темп и мерките се спазват, проблеми няма да има.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 119| 15085 |26.02.2021 Слави обяви екипа за изборите. В него са проф. Андрей Чорбанов, Мика Зайкова и българи експерти от чужбина /видео/ . 37| 4913 |26.02.2021 Проф. П. Стоянович с похвално слово за Фердинанд: Националните катастрофи са левичарска измишльотина . 13| 3483 |26.02.2021 Проф. Балтов обещава 2 млн. ваксинирани до края на юни . 12| 7292 |25.02.2021 Цветозар Томов: Лъжи са твърденията на проф. Мутафчийски и доц. Кунчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads