Реклама / Ads
0| 3649 |03.05.2019 НОВИНИ

Имуществото на Гигинския манастир не е било описвано

.
Отец Никанор
Разпространяват се сензационни новини. Никой не е идвал да описва имущество на манастира. Една лъжица и една вилица никой няма да вземе.
 

Това заяви пред Нова телевизия отец Никанор – игумен на Гигинския манастир, който коментира появилите се твърдения, че е започнал опис на имуществото на манастира, за да се върне кредит към Корпоративна търговска банка.

 

Дългът е от над 330 000 лева, а сумата е била изтеглена от манастира за съфинансиране на ремонт на светата обител с европейски пари. Целта на заема била манастирът да плати на строителите, но фирмата е фалирала. Кредитът се води на манастира, който не може да го погаси и затова  синдиците го продават, но засега няма желаещи да изкупят дълга на манастира. Според публичния списък на длъжниците, строителната фирма "КИК Дизайн" ООД, която е прибрала парите има общ дълг към КТБ в размер на 42 836 354,56 лв.

 

През януари 2016 г. Брезнишкият районен съд изпраща заповед за изпълнение. От манастира обаче нищо не може да бъде конфискувано. Така строителната фирма завлича банката с 42 милиона лева, съобщава бТВ. Проектите за религиозните храмове се контролират от фонд „Земеделие” - от договорите, до това дали обекта се използва по предназначение.

 

„Програмата за селските райони финансира 100% един ремонт. Само че те се превеждат накрая. Докато парите бъдат преведени, манастирът трябва сам да си осигури средствата. Изтегля кредит и дава сумата на строителната фирма. Тя от своя страна взима парите и изчезва, след което обявява фалит”, разказа журналистът Рада Домусчиева.

 

„Съгласно всяка нормална банкова практика е трябвало да има обезпечение за този кредит и това обезпечение е било задължение на фирмата. Те са укрили от нас, когато сме подписвали, за обезпечението”, заяви игуменът. „Имаше много добра строителна практика фирмата, но покрай фалита на КТБ, знаете как е – покрай сухото гори и суровото”, коментира отец Никанор. Той обясни  още, че ремонтът е довършен от друга фирма.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4623 |02.05.2019 Продават на търг с тайно наддаване Гигинския манастир . 28| 12402 |01.05.2019 Ренета Инджова: След „Къщагейт” ще има „Манастиргейт” и „Магистралагейт” . 1| 4369 |07.04.2019 Епископ Сионий е новият игумен на Бачковския манастир . 2| 4662 |03.04.2019 Архимандрит Самуил вече не е игумен на Бачковския манастир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads