Реклама / Ads
1| 2589 |06.12.2022 НОВИНИ

По инициатива на българските социалисти 73 евродепутати с писмо до Съвета на ЕС за Шенген

.
Петър Витанов
Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов, Сергей Станишев, Иво Христов, Елена Йончева и Цветелина Пенкова инициира писмо до Съвета на ЕС, с което питат, с какви мотиви може да бъде наложено вето на България за присъединяването й към Шенгенското пространство. Писмото е подписано и от всички останали евродепутати от България, като е подкрепено от общо 73-ма представители в Европейския парламент от различни държави, които са част от всички политически семейства. Въпросът е адресиран до Съвета на ЕС, по правило 138 на ЕП.

Ето и писмото, което беше изпратено днес до Съвета:

 

България и Румъния са правно задължени да прилагат достиженията на правото от Шенген, с изключение на разпоредбите, свързани с премахването на вътрешните граници. Двете държави членки нямат право да избират кои части от Шенгенското законодателство да прилагат и в резултат на това понасят всички тежести, свързани с управлението на външните граници на Шенген, без да се ползват от предимствата на Шенгенското пространство.

 

През 2011г. България и Румъния успешно приключиха процеса на оценяване по отношение на Шенгенското пространство, което беше потвърдено от Съвета по надлежния ред. Същевременно повече от 11 години така и не беше взето политическо решение за премахване на вътрешния контрол.

 

В този контекст:

 

1. При предишни разширявания на Шенген имало ли е друг прецедент, при който членовете на Съвета са поискали допълнителни оценки, преди да гласуват решението?

 

2. Съществува ли правно основание, което да позволява обвързване на премахването на вътрешните граници с нивото на представяне на съответната държава в други общностни политики?

 

3. Представлява ли нарушение на принципа на лоялно сътрудничество задължаването на една държава-членка да носи пълна отговорност за изпълнението на общностната политика в определена област, докато същевременно същата държава бива лишавана от ползите на съответната политика за неограничен период от време?

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП тук

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2701 |05.12.2022 Проф. Здравко Попов: Българските политици подхранват негативната позиция на Нидерландия . 0| 2652 |05.12.2022 Започва инициативата ”Капки кръв за бъдеще” в Кюстендил . 1| 2662 |29.11.2022 Българските евродепутати от ПЕС/БСП: Шведските социалдемократи ще подкрепят усилията на страната ни за Шенген . 1| 2821 |18.11.2022 Само 45 на сто от българските пенсионери са поличили увеличение на пенсиите от 1 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads