Реклама / Ads
7| 4867 |24.08.2021 НОВИНИ

Инж. Куманов: Кресненското дефиле ще се превърне в поредица от блата, „надрусано“ с ВЕЦ-ове

.
Димитър Куманов
В София, Луковит и край Брестовица днес предстоят протести на риболовци и природозащитници срещу корупционни според тях поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностните води. Поправките са предложени от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев и са публикувани за обществено обсъждане до 6 септември. Изменя се чисто нова наредба, приета само преди 5 месеца, посочи пред БНР инж. Димитър Куманов от риболовно сдружение „Балканка“.
 

Абсолютно законосъобразно Наредбата за ползване на повърхностните води изисква от инвеститорите, собственици на ВЕЦ-ове, да предоставят документи за учредено възмездно право на строеж в коритата на реките, които са публична държавна собственост, поясни той. По думите му с промените се нанасят финансови щети на държавата.

 

Те са откраднали реките ни, не плащат нищо на държавата, а при маловодие пресушават и убиват реките, коментира инж. Димитър Куманов.

 

„Министърът иска да узакони тази ситуация за вечни времена“, заяви Куманов, който определя ситуацията със Закона за водите ситуацията като още по-ужасяваща.

Сега строителството на ВЕЦ-ове в Натура 2000 е забранено от 2010 година. Имало е неуспешни опити отново да се разреши такова, уточни Димитър Куманов.


„В България имаме 164 такива ВЕЦ-а, построени в Натура 2000, които на практика заплашват интегритета на мрежата Натура 2000.“

 

Пуснати са жалби до Европейската комисия и предстоят наказателни процедури за това, че са разрешени толкова много без оценки на въздействието, изтъкна Куманов.

 

„И сега министър Личев иска да разреши строителството на още ВЕЦ-ове в Натура 2000 зоните. Основният му прицел са Марица, Тунджа, Струма и Места. Дори Кресненското дефиле ще се превърне в поредица от блата, цялото „надрусано“ с поредица ВЕЦ-ове един след друг, както е по река Искър от Своге надолу.“

 

„Ще окажем страховита съпротива“, заяви Куманов. 

 

„Ще ги съсипем от протести. Ще пуснем нови жалби до Главна дирекция „Околна среда“. Досега сме пуснали 13 на тази тема и срещу България се води пилотна процедура, която ще прерасне в наказателна.“

 

Според инж. Куманов това, което екоминистърът прави, е „символ на корупцията в тази държава“ и „корупция на квадрат“. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3079 |08.08.2021 Тежка катастрофа при Кресненското дефиле, има жертви . 1| 2963 |11.07.2021 Тежка катастрофа в района на Кресненското дефиле . 5| 3604 |15.06.2021 Инж. Димитър Куманов: Малките язовирчета са екологична бомба със закъснител . 0| 2893 |20.05.2021 Пиян шофьор причини катастрофа в Кресненското дефиле

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads