Реклама / Ads
1| 4516 |09.07.2019 НОВИНИ

Инж. Васил Василев: Държавата действа хаотично в проблема с африканската чума

.
Източник: БГНЕС
Ловците ще получават по 50 лева за отстрелян глиган в зоните, където има опасност от разпространение на африканска чума по прасетата. Това е една от мерките срещу заболяването, които обявиха вчера от МЗХГ.
 

Тези 50 лева, които ще получават ловците в Северна България, обаче са под условие – едното условие е, че става дума за прасета, отстреляни при индивидуален, а не при групов лов, а другото - след всяко отстреляно прасе трябва да се даде проба, която да докаже наличие или отсъствие на вирус.

 

"Държавата действа хаотично, а за справяне с чумата са нужни няколко конкретни и изпълними мерки", коментира пред "Хоризонт" председателят на Националното ловно-рибарско сдружение инж. Васил Василев. "50-те лева, които агроведомството обеща на ловците, за да се включат активно в индивидуалния отстрел на дива свиня, няма да решат проблема".

 

"Ефектът, който ще се постигне от тези 50 лева, няма да бъде този, който държавата очаква. Защото има една българска традиция – ловът в България е организиран, ловците в България ловуват активно и групово. На всяко ново огнище се прави брифинг и започваме да правим нещо ново. Тази война изисква целенасочени системни мерки, които ще продължат години. И те трябва да бъдат финансово обезпечени", каза председателят на Националното ловно-рибарско сдружение.

 

"Държавата в лицето на МЗХГ ще се опитва да стимулира българските ловци да ловуват индивидуално дива свиня. Наистина в момента няма законова възможност за провеждане на групов лов. Затова е и нормално животните да бъдат изследвани след отстрела".

 

Инж. Василев обаче не отрече, че цената за пробите, както и времето, което отнемат, са недостатък.

 

"Има проблеми, които в повечето случаи са чисто организационни. Тези мерки на МЗХГ, по моя оценка, биха донесли частичен успех. Без да бъде поет твърд ангажимент от страна на министерството, да бъдат разписани конкретни марки и да бъда осигурено финансиране за тях, резултат положителен не би могъл да има".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5245 |05.07.2019 Ген. Васил Василев: Полицията има трески за дялане в случая с убитото дете . 4| 4678 |02.07.2019 Красимир Каракачанов: ДДС-то излиза и влиза в държавата, не е важно за цената на Ф-16 . 46| 6639 |30.06.2019 Журналист: Разградиха държавата и икономиката, до кота нула . 10| 6311 |28.06.2019 Васил Василев: Шефът на арестувания полицай не си е мръднал пръста да го проучи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads